Skip to content

archivum-2021/

 

1997-ben civil kezdeményezésre február 1-jét választották a civilek napjának Magyarországon. Február 01. napja a civilek napja Magyarországon , így Szolnokon is ! Ebből az alkalomból a CONTACT MKSZ , mint a Jász Nagykun Szolnok megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa 2019. évben megalapította a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Díjat. Várjuk a díjra a jelöléseket legkésőbb 2022.01.28. (péntek) napjáig.

 

Kedves Civil Szervezetek/ Partnereink!

Ismét Adventi Civil Börze -2021 !!!🎄

Advent a várakozás, a boldog készülődés időszaka. Egy éves kihagyás után 2021-ben országszerte megrendezésre kerülhetnek a sokak által már nagyon várt adventi vásárok, karácsonyi ünnepségek. A civil szervezetek tagjai újra együtt lehetnek a karácsonyi készülődésben is és együtt, személyesen élhetik meg az ünnepvárást, a közös alkotás izgalmait, a közös szervezés vagy a segítségnyújtás örömét.
A Miniszterelnökség a Civil Közösségi Szolgáltató Központok országos hálózatával együttműködve idén is szeretné támogatni a civil szervezetek karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtését, ezért 2021-ben is megrendezi az Adventi Civil Börze című adventi adománygyűjtő programot. A 2021. évi kampány a „Karácsonyváró” címet kapta.
Az idei program célja az egy éves kihagyás után újra megrendezett adventi programok, karácsonyi vásárok, megyei vagy helyi adománygyűjtő civil kezdeményezések és rendezvények összegyűjtése, bemutatása, az adományozás népszerűsítése és az adományozók ösztönzése, a készülődés és ünnepvárás legszebb pillanatainak megmutatása.
Az adventi időszakban minden megye bemutatkozik a Civil Információs Portálon. A Civil Központok közreműködésével egy-egy videóban mutatjuk meg a civil szervezeteket is érintő adománygyűjtő akciókat és kampányokat országszerte, a karácsonyi vásárokat, jótékony műsorokat, esetleg támogatandó civil szervezetek tevékenységét. A kisfilmek célja a helyi, megyei események bemutatása, az adományozók széles körű tájékoztatása az egyes megyei civil adománygyűjtő kezdeményezésekről, jótékony célú rendezvényekről.
A megyei és fővárosi civil központok által készített kisfilmek tehát egyaránt tartalmaznak információkat, időpontokat és felhívást is, amely általános képet ad a megyei és fővárosi adventi készülődésről, az ajánlott programokról, akciókról „civil szemmel”.
A főváros, valamint az egyes megyék karácsonyváró videóit minden érdeklődő a Civil Információs Portálon tekintheti meg 2021. december 31-ig, illetve a videók felkerülnek a fővárosi, illetve megyei civil központok saját honlapjaira is.
Az idei évben Horgas Eszter fuvolaművész, Reviczky Gábor színművész, Pataky Attila rockzenész is segíti a Karácsonyváró Adventi Civil Börze népszerűsítését. Lentebb görgetve megtekintheti karácsonyváró üzeneteiket.
Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár videóüzenete:
("Különösen most, a Karácsony időszakában szeretnénk köszönetet mondani és a hálánkat kifejezni a civil szektorban tevékenykedőknek azért a munkáért, amit a magyar emberek érdekében végeztek."
"Fontos látnunk azt, hogy mennyi ember tevékenykedik annak érdekében, hogy a magyar emberek a járvány időszakában is méltó emberi életet tudjanak élni. A civil szervezetek olyan napi segítséget tudtak nyújtani, ami pótolhatatlan.")

 

Horgas Eszter fuvolaművész adventi gondolatai:
„Óriási nagy kiváltság, hogyha valaki segíteni tud.”

 

Reviczky Gábor színművész karácsonyváró gondolatai:
„Higgyék el, hogy rengeteg embernek tudnak segíteni!”
„A pandémia idején rengeteg gyermek veszítette el a szüleit. A szeretet ünnepén ezért muszáj, hogy gondoljunk rájuk, mert rengeteget nélkülöznek.”

 

Pataky Attila rockzenész videóüzenete:
(Sokat kaphatsz, ha szeretnek, de ha te szeretsz, akkor mindent elérhetsz.”

„A nehéz napjaidban, a nehéz óráidban, a nehéz pillanataidban meg tudnak villanni azok a percek, amikor te adtál, amikor te segítettél.”)

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ filmje ITT tekinthető meg:

 

Forrás és további információ ITT található:

 

OLTÁSI AKCIÓHÉT

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon. A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják jövő héten a még oltatlanokat, és akár az elmaradt második, harmadik megerősítő oltást felvenni kívánókat is. Egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz az oltás.

A kórházi oltópontok hétfőtől vasárnapig, reggel 7 és este 19 óra között lesznek nyitva. Egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz a vakcina az oltási akcióhéten, a szakrendelőkben kialakított oltópontok nyitvatartása azonban eltérő lehet. Az akcióhéten előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltópontokra. Ez esetben az oltás érkezési sorrendben fog történni, és az első oltakozókat a helyszínen regisztrálják. Szolnokon a JNSZ Megyei Hetényi Géza Kórházban az 1-es oltópontnál időpontfoglalással az 1-2. körös oltást, míg a 2-es oltópontnál időpontfoglalás nélkül 1-2. körös oltást sorszám osztással vehetik fel. A 3-as oltópontnál időpontfoglalással 3. körös oltást, a 4-esnél időpontfoglalás nélkül 3. körös oltás adják be. A hősök téri Rendelőintézetben kialakított három oltópontnál felvehető az első, második, harmadik körös oltás is, időpontfoglalással vagy anélkül. Az oltópontokról és nyitvatartásukról a koronavirus.gov.hu-n tájékozódhatnak. Az oltópontokon öt vakcina áll majd rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputnyik már elfogyott.
Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta. A személyi okmányokat, a kitöltött beleegyező nyilatkozatot, az előző oltásaik igazolását minden oltakozó vigye magával.

SZERZŐ:Szanyi Brigitta

Forrás: https://www.szolnoktv.hu/hirek/oltasi-akciohet

 

ÉJFÉLTŐL KÖTELEZŐ

Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány mindenkinek javasolja a harmadik megerősítő oltást. Beszámolt arról is, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni, az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás, az iskolák igazgatói pedig saját hatáskörben rendelhetnek el kötelező maszkviselést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a friss járványadatok ismertetésével kezdte a tegnapi kormányinfót. Azt mondta: a matematikusok előrejelzései szerint november végén, december elején tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma.  Az oltatlanok az oltottakat is veszélyeztetik, ezért a kormánynak újabb döntéseket kellett hoznia - fogalmazott a miniszter. Péntek éjféltől kötelező a maszkviselés zárt térben. Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni, az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás, az iskolák igazgatói pedig saját hatáskörben rendelhetnek el kötelező maszkviselést.A politikus elmondta: a szakemberek továbbra is azt erősítik meg, hogy érdemi védettséget a koronavírussal - különösen annak delta variánsával - szemben csak és kizárólag az oltás ad. Azt látják - folytatta a miniszter-, hogy azokban az országokban sikerült megfékezni a vírus terjedését, ahol a második oltást harmadik is követte.

SZERZŐ: Szanyi Brigitta

Forrás: https://www.szolnoktv.hu/hirek/ejfeltol-kotelezo

 

 

Virágos Szolnok: különdíjat kapott a megyeszékhely

Idén dupla sikert ért el Szolnok a Virágos Magyarország program keretében. Nyáron megnyerte a Legvirágosabb Úti Cél versenyt, majd Miniszterelnöki Különdíjjal jutalmazták megyeszékhelyünket. Az elismerést pénteken vette át a városvezető.

– Köszönjük a látogatást és azt, hogy még ajándékot is hozott – kezdte köszöntőjében Szalay Ferenc. Szolnok polgármestere a város megújult zöld területén, az Ormos Imre parkban találkozott Nagy Jánossal, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárral, aki átadta az elismeréssel járó díszoklevelet, valamint az ötszázezer forintos támogatást.

Ahogy korábban hírportálunkon is beszámoltunk, Szolnok a Virágos Magyarország, országos környezetszépítő program keretében részesült elismerésben. Elsőként egy közönségszavazás által jutalmazták, majd a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Magyar Turisztikai Ügynökség részesítette Miniszterelnöki Különdíjban a megyeszékhelyt.

Szalay Ferenc köszönettel vette át az emléklapot.

– Köszönöm szépen, és természetesen köszönöm a munkatársainknak. Fejér Andor alpolgármester úr vezényletével az önkormányzat illetékesei, a Szolnok Városüzemeltetési Kft., illetve a Munkalehetőség a Jövőért Kht. munkatársai nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a városban minél több, megfelelően gondozott zöld terület legyen. Megéri dolgozni ezen – emelte ki a polgármester.

Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (jobbra) adta át az elismerést Szalay Ferenc polgármesternek
Fotó: Nagy Balázs

– Bizony megéri. Jól mutatja a sok munkát és a lelkesedés ékes bizonyítéka ez a megújult park is, ahol most állunk. Mert talán egyszerű és szolid dolognak tűnik az, hogy egy város virágos, valójában azonban sok munkával jár, és összefogással valósulhat meg – hangsúlyozta Nagy János. Az államtitkár szerint mindez azért fontos, mert Magyarország szép ország, amit érdemes megőrizni, s ahhoz, hogy ez így legyen, minden nap dolgozni kell érte. – Szolnokon ezt megtették, gratulálunk hozzá és sok sikert a folytatáshoz – emelte ki Nagy János.

Jó érzés, ha a külső szemlélők is szépnek látják a várost

A különdíj átadásán részt vett dr. Kállai Mária, aki gratulált a városvezetésnek. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy fontos, hogy az ember a saját kertjében, erkélyén gondozza a virágokat, de az is fontos, hogy a terek, utcák is gondozottak legyenek. – Szolnokon ez így van, amit mi szolnokiak látunk és tudunk, de az külön öröm, hogy külső szemmel is így látják. Magam is hálásan köszönöm az elismerést, remélem, és kívánom, hogy mindez így folytatódik a város életében – emelte ki a képviselő.

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/viragos-szolnok-kulondijat-kapott-a-varos-4026827/

 

A Jászkunságban tíz helyen várják a jelentkezőket az akcióhéten

Forrás https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/reggeltol-estig-tartanak-majd-nyitva-az-oltopontok-4028126/

Fontos Határidő!

Aki kimarad az lemarad! NEA egyszerűsített pályázatokról nyilatkozik Mészáros Ágota JNSZ Megyei Civil Központ elnökhelyettese a Szolnok Televízióban.

A Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) 2021

 
A már hagyománynak számító rendezvény november 3. és november 30. között kerül megrendezésre. A 2021. évi programsorozat mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz” Továbbra is téma a járványhelyzet hatása a társadalomra és a tudományos teljesítményre, a poszt-COVID stratégia, de kiemelt témaként szerepel a klímavédelem, a mesterséges intelligencia alapú technológia, a városfejlődés: környezeti fenntarthatóság. A rendezvénysorozathoz civil szervezetek is csatlakoznak, online előadásokkal, szemináriumokkal, rendezvényekkel.
 
CONTACT MKSZ- Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa második alkalommal csatlakozik a Magyar Tudomány Ünnepe 2021. évi rendezvénysorozathoz. Ennek keretében egy online előadást szervezünk a természettudomány területén.

Az előadás címe: „Új irányok és eredmények a természettudományban”

Előadó: Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke, ornitológus

 

 

Megjelent a 2022. évi Értékteremtő Közösségekért díj hirdetménye

2022. februárban átadásra kerül az Értékteremtő Közösségekért díj. A miniszteri elismerés egy természetes személy és egy civil szervezet részére adományozható, melyek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége kiemelkedő, a civil közösség érdekében kifejtett munkássága példaértékű. A díj odaítélésére bárki tehet javaslatot a hirdetményben részletezett szempontok szerint, a mellékelt dokumentumok elektronikus megküldésével 2021. december 6-án 23:59-ig.

Forrás: https://www.facebook.com/kormanyzat

"Magyarország zöld úton jár!" - online környezetvédelmi párbeszéd:

Magyarország Kormányának célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben, annak érdekében, hogy az állampolgárok véleményét és javaslatait a döntések, illetve intézkedések meghozatalakor figyelembe tudja venni.

2021 október 2-án zöld ügyekben indult el az online társadalmi párbeszéd. A felmérésben egyebek között a hulladékok újrahasznosításáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a faültetési program folytatásáról, a gyermekek környezettudatos neveléséről, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők.

A felmérés az alábbi linken érhető el: https://zold.kormany.hu/

A kérdőív kitöltésére november végéig van lehetőség.

 

NAV SZJA -VISSZATÉRÍTÉS

Kihirdették a Nemzeti Ifjúsági Tanács fotópályázatának győzteseit
A NIT kezdeményezésére, a Miniszterelnökség támogatásával indított fotópályázatra összesen 81 pályamunka érkezett be.

Kihirdették a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) „Együtt. Újra.” című, a civil közösségi élet újraindulásának bemutatására kiírt fotópályázatának győzteseit kedden Budapesten.

A kezdeményezés célja a koronavírus-járvány megszorításai után a civil szervezetek programjainak és a közösségi élet újraindulásának bemutatása volt – emlékeztetett a díjátadón Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a pályázatra 18 és 35 év közötti, valamely civil szervezethez kötődő magánszemélyek küldhettek be fényképet.

A NIT kezdeményezésére, a Miniszterelnökség támogatásával indított fotópályázatra összesen 81 pályamunka érkezett be, ebből első körben 20 fotót választott ki az öttagú zsűri. A második körben három díjat és egy különdíjat ítéltek oda – hangzott el az ünnepségen.

Az első díjat és az azzal járó 300 ezer forintos pénzjutalmat Bíró Benedek vehette át Újra kerek a világ című munkájáért, amelyen önfeledten boldog táborozó gyerekek láthatóak hintázás közben. A második Doszpoly Roland A gyermeknapi öröm című képe lett, a harmadik díjat Fodor Alexandra Felszabadultság című fotója nyerte el. A pályázat különdíját Radvánszky Krisztina vehette át.

Daróczi Csaba fotóművész videóüzenetében elmondta, hogy a pályamunkák értékelésekor három szempontot vett figyelembe a zsűri: egyrészt, hogy mennyire felelt meg a kép a kiírás témájának, illetve a pályázat címének, emellett értékelték a fotográfia kidolgozásának minőségét, illetve azt is, hogy a fotón szereplő emberek arca mennyire tükrözte az újratalálkozás örömét.

Hegedűs Zoltán, a NIT elnöke kiemelte, hogy a fotópályázatra beérkezett munkák jól érzékeltetik a civil szektorban újrainduló közösségi életet, a programok változatosságát, azok legszebb pillanatait. Ismertetése szerint a beküldött pályamunkák között voltak olyanok, amelyek gyermekeknek szóló rendezvényeken, időseknek tartott programokon vagy sérült fiatalok részvételével megrendezett eseményeken készültek.

A közönség által kiválasztott legjobb húsz fénykép az Aranytíz Kultúrházban látható, de a tárlat később vándorkiállításra indul az országban.

Forrás: https://www.szoljon.hu/kultura/hazai-kultura/kihirdettek-a-nemzeti-ifjusagi-tanacs-fotopalyazatanak-gyozteseit-3924575/

 

Fontos információ a NAV-tól .

 Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresen tájékoztatja októbertől az online számlaadat-szolgáltatást küldő adózókat sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatásaikról. A levél az elektronikus tárhelyre érkezik.

Az adóhatóság tájékoztatásai mindig egy adott problématípushoz kapcsolódnak, és ennek megfelelően az adózók más-más körét érintik.

A cél a sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatások számának csökkentése, a rendelkezésre álló számlaadatok teljességének és pontosságának javítása, ezáltal az adózói ügyviteli folyamatok hatékonyságának növelése.

Az adózók megkeresése előtt a NAV külön, elektronikus tárhelyre küldött levélben tájékoztatja azokat a szoftverfejlesztőket, akiknek adószáma a 2021. augusztusi sikertelen adatszolgáltatási kísérletekben a fejlesztő adószámaként (softwareDevTaxNumber[1] elem) megjelenik. Érdemes a szoftverfejlesztőnek a számlázóprogramokban ezt az adatot felülvizsgálnia, hogy a jövőben egy-egy program speciális hibájával az adózó helyett a fejlesztő is megkereshető legyen.

A programok működésének áttekintéséhez hasznos segítséget nyújt a szoftverek kialakításához összeállított NAV-ajánlás.

 

 

Kedves Civil partnereink !

2021. október 4-én 10.00 órakor megjelentek a Miniszterelnökségáltal biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásai.

A 2021. évi 9,3 forint összegű keret után a 2022. évi keret közel 11 milliárd forint.

„Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022.” című, NEAO-KP-1-2022 jelű és a „Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2022.” című, NEAG-KP-1-2022 jelű pályázatainak célja a civil szervezetek alapcél szerinti közösségteremtő, a közösség érdekében végzett tevékenységéhez kapcsolódó költségeinek biztosítása, a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése a működési költségeihez való hozzájárulás, illetve szakmai programjai megvalósításának támogatása révén.

A pályázatok beadási időszakai:

„Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022.” című kiírások tekintetében: 2021. október 4. 10:00 – 2021. november 3. 14:00 között.

„Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2022.” című pályázati kiírás tekintetében: 2021. október 18. 8:00 – 2021. november 17. 14:00 között.

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR) lehet benyújtani.

A pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok letölthetőek

https://civil.info.hu/nea/kezdolap/palyazatok/index.htmlilletve a https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-kereteben-5/ oldalakon.

 

A JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ ebben az esetben is segíti a civil szervezeteket , első  információs rendezvényünk  a témával kapcsolatban 2021.10.08-án 14:00-tól lesz a Civil Házban ( Szolnok, Baross út 56) . A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött, és védettségi igazolvánnyal látogatható . Regisztrálni az info@contactmksz.hu, vagy a 221-882 telefonszámon lehet 2021.10.06-án 16:00 –ig lehetséges.  Személyes tanácsadásra a már jól ismert elérhetőségeken kérhetnek előzetes időpontot.

 

 

Kedves Partnereink! Kedves Önkénteseink!

Szeretettel várunk minden partnerünket a Szolnoki Művészteleppel közös Önkéntes rendezvényünkön!

 

 

Kedves Civil Szervezetek !  FONTOS INFORMÁCIÓK !!

Tájékoztatjuk  Önöket, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap 2020. évi összevont (NEA-20-O), egyszerűsített (NEA-20-EG) és normatív (NEAN-KP-1-2020) kiírásai esetében a megvalósítási időszak és az elszámolási határidő jogszabály rendelkezése alapján meghosszabbodott az alábbiak szerint.

Az egyes államháztartási szabályok veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról szóló 709/2020. (XII. 30.) Korm. rendelet 4. §-a alapján a veszélyhelyzet ideje alatt fennálló, vagy ezen idő alatt létrejött a központi költségvetés terhére nyújtott költségvetési támogatásból megvalósuló programokkal, projektekkel összefüggő támogatási jogviszonyokban meghatározott támogatott tevékenység időtartama a veszélyhelyzet időtartamával megegyező mértékben meghosszabbodik.

Felhívjuk  szíves figyelmüket, amennyiben a meghosszabbodott megvalósítási időszak alatt a támogatói okiratban foglaltakhoz képest változás áll be, azt a Kedvezményezett a tudomására jutástól számított 8 napon belül köteles írásban jelezni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, és szükség esetén a támogatói okirat módosítását kezdeményezni.

A támogatás lebonyolításával kapcsolatban további információt a Kedvezményezettek a 06-1-896-0620 telefonszámon – hétfő, szerda, péntek: 09:00-12:00 óra között; kedd, csütörtök: 13:00-16:00 óra között, illetve a nea@bgazrt.hu e-mail címen – kaphatnak.

Valamint a JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársaitól az ismert 0656/ 221-882 telefonszámon .

 

Figyelem! Fontos változások a Nav-nál. 

Változás lesz októbertől - figyelmeztet a NAV

A NAV legfrissebb nyomtatványkitöltő verzióját kell használni októbertől.

áltozás lesz októbert 1-jétől a NAB Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramnál (ÁNYK) - közölte kedden a NAV.

A ÁNYK v3.7.0-ás vagy régebbi verziójában a nyomtatványbeküldés funkciók nem lesznek elérhetők a "Biztonságos Kézbesítési Szolgáltatáshoz" tartozó cím változása miatt.

A NAV ezért azt kéri, hogy nyomtatványbeküldéshez minden érintett az ÁNYK legfrissebb, v3.8.0-ás verzióját használja.

A további - részletes - információkat a NAV oldalán, itt lehet elolvasni.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/valtozas-lesz-oktobertol-figyelmeztet-a-nav.736869.html

 2021. szeptember 04.-én (szombaton) 10 és 18 óra között került megrendezésre Szolnokon a XVIII. Civil Kavalkád ezúttal új helyszínen Szolnokon a Kossuth téren !

💉 🩸V. Civil véradás Aktív Rádióban is! 💉 🩸
Várunk minden véradót 2021.09.08-án a Szolnoki Vérellátó Központban a Kórház mellett. 10:00-17:00 között. 
Nagykorú Civil Kavalkád részletei hallhatóak. Várunk mindenkit szeretettel.

Forrás: https://www.facebook.com/szolnoktv/photos/a.142235709182323/6064806683591833/

Ismét Civil Véradás JNSZ megyében a JNSZ Megyei Civil Központ és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezésében ! 💉

V. alkalommal : 2021.09.08-án ! 💉 🩸

Egy véradó 3 ember életét menti meg !

Várunk minden kedves véradót aki tud segíteni ! 💉

Tisztelt Partnereink !

 Nagyszabású rendezvénynek ad otthont szombaton Tiszavárkony.

A község Kulturális Egyesülete  több eseményből  álló rendezvényt  szervez 6 település , Tiszavárkony , Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Kőtelek, és Nagykörű lakossága számára  . Ezen a napon gyermeknapot, hungarikum napot, Szent István király ünnepe  elnevezésű rendezvényekre várják az érdeklődőket !

 

Partnerünk,  a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület 2021.08.14-én várja Önöket sok szeretettel az alábbi rendezvényeire . Látogassanak el Tiszavárkonyba , sok jó program az egész családnak !

 

Figyelem ! Még lehet pályázni!

Kedves Civil Szervezetek/ Partnereink!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az „Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatás civil szervezetek részére 2021.” című, NEAN-KP-1-2021 jelű pályázat beadási határideje: 2021. július 28. 12:00 órakor lejár!

palyazati_kiiras_nea_2021.jpg

Értesítjük a civil szervezeteket, hogy 2021. június 28-án 10.00 órakor megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásai.

Az „Adományok után járó normatív kiegészítésen alapuló támogatás civil szervezetek részére 2021.” című, NEAN-KP-1-2021 jelű pályázat célja a civil szervezetek működésének támogatása.

A kiírás keretében akkor biztosítható támogatás, ha a civil szervezetek által gyűjtött és a számviteli beszámolójában feltüntetett adomány után járó tíz százalékos normatív kiegészítés eléri a 10.000,- Ft-ot (a számviteli beszámolóban adományként feltüntetett összeg legalább 100.000,- Ft). Az adományok után járó normatív kiegészítésként nyújtott működési támogatás legfeljebb 750.000,- Ft értékig biztosítható.

A pályázat beadási időszaka: 2021. június 28. 10:00 – 2021. július 28. 12:00

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR) lehet benyújtani.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS ITT TALÁLHATÓ:

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nea/NEAN-KP-1-2021_palyazati_kiiras.pdf

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ ITT TALÁLHATÓ:

Pályázati és forrásteremtési kérdésekben keressék bizalommal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az alábbi elérhetőségeken!

 

A hivatali munkába is besegítenek a jászkunsági fiatalok

Egyre több diák jelentkezik nyári munkára az önkormányzatoknál. Akadnak, akik adminisztratív feladatokat kapnak, de nem ritkák a karbantartási teendők sem. Munkabérük jelentős részét központi forrásból finanszírozzák.

Szolnok önkormányzata 2013-ban csatlakozott a foglalkoztatási ü­gyekkel foglalkozó minisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programhoz. Azóta évről évre egyre több tizenhat és huszonöt év közötti, nappali tagozatú közép- vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatal jelentkezik. Míg számuk az első évben mindössze huszonnyolc volt, addig erre az esztendőre elérte a hetvenet.

Szolnok önkormányzata 2013-ban csatlakozott a foglalkoztatási ü­gyekkel foglalkozó minisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programhoz. Azóta évről évre egyre több tizenhat és huszonöt év közötti, nappali tagozatú közép- vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatal jelentkezik. Míg számuk az első évben mindössze huszonnyolc volt, addig erre az esztendőre elérte a hetvenet.

Szabó Gréta a szolnoki polgármesteri hivatal fejlesztési osztályán dolgozik diákmunkásként. A tizenhét éves lány nyár elején adta be önéletrajzát az önkormányzathoz.

– Korábban még nem dolgoztam, tavaly nyáron ugyanis nem találtam lehetőséget – mesélte a Széchenyi István Gimnázium tanulója, aki adminisztratív feladatokat végez. – Kívülről teljesen máshogy tűnik az irodai munka, belecsöppenve érezhető, nemcsak arról van szó, hogy a gép előtt ülnek az emberek. Nem fizikailag, inkább mentálisan fárasztó, nagyon oda kell ugyanis figyelni – részletezte a jogi egyetemre készülő tinédzser, aki három és fél héten át, napi hat órában dolgozik a hivatalban.

Szabó Gréta is a szolnoki polgármesteri hivatalban dolgozik. A diákmunkás az adminisztrációban segít a fejlesztési osztályon
Fotó: Kiss János

– A havi kereset a minimálbérhez igazodik, mely hatórás munkavégzés esetén bruttó százhuszonötezer-ötszáz forint havonta. Ez azt jelenti, hogy egy munkanap átlagosan háromezer-kilencszáz forintot kereshetnek. A finanszírozás jelentős részben központi forrásból valósul meg – tájékoztatta hírportálunkat Gyuricska Éva, a szolnoki városháza sajtóreferense.

Hozzátette: a hivatalban foglalkoztatott fiatalok megismerhetik a közigazgatási munkát, rálátást kaphatnak az önkormányzati feladatellátásra. Segítenek például a fénymásolásban, a szkennelésben, az iratrendezésben, de táblázatokat is szerkesztenek. Akadnak, akik közreműködnek az utasszámlálásban, vagy a könyvtári könyvek rendezésében, mások ivóvizet osztottak a kánikulában a városháza előtt – fejtette ki.

A hivatal vezetése a nyári szünidő ideje alatt két héten át felügyeletet, illetve játékos programot biztosít a munkatársak gyermekei, unokái számára. Ebben a diákok is részt vállalnak, hozzájárulnak ugyanis a napi feladatok gördülékenyebbé tételéhez.

– Az önkormányzat minden évben szívesen fogadja őket. Nyáron alaposan megfiatalodik a hivatal. Persze a szakértő, kiváló munkatársak a hétköznapok során nélkülözhetetlenek, ennek ellenére jó látni a sok fiatalt magunk körül – tette hozzá Gyuricska Éva.

Több településen is közterületi munkára osztották be a diákokat
Fotó: P. Pusztai Nóra

Más-más céllal gyűjtik a zsebpénzt

A kisebb településeken művelődési házakba, óvodákba, idősotthonokba, illetve közterületi munkára osztották be az önkormányzati diákmunkára jelentkezőket. A program igen népszerű, Csépán például többen jelentkeztek, mint az eredetileg meghatározott létszámkeret. A tiszazugi településen hat, míg a szomszédos Tiszasason tizenegy fiatal állt munkába.

– Gyomláltunk, kapáltunk és az állatsimogatónál kiástunk a fák törzse körül egy részt, hogy könnyebb legyen locsolni – mondta az első nap végén a tizenhat éves Gál Róbert, aki a keresetéből kismotort szeretne vásárolni.

Bár ez is a népszerű célok között szerepel, jogosítványt is sokan szereznének. Nincs ezzel másként a tizenhat éves Milbich Domonkos sem. A csapat lány tagja, Mészáros Kamilla viszont még nem tudja pontosan, mire költené a nyári munkával megkeresett fizetését.

– A zsebpénz-kiegészítés mellett ki akartam próbálni azt is, hogy milyen a munka világában – mondta a fiúkkal egykorú lány.

 Tíz hónappal hosszabbodik a lejárt jogosítványok érvényessége

Aveszélyhelyzetek alatt lejárt, illetve lejáró okmányok egységes meghosszabbítására vonatkozó szabályozás lépett életbe, azonban az uniós rendelkezések értelmében a jogosítványokra eltérő határidők vonatkoznak. Érdemes ellenőrizni az érvényességi dátumot és időben gondoskodni az okmányunk megújításáról.

Egységes szabályozás érvényesül az Európai Unió tagállamaiban vezetői engedélyek érvényességének automatikus meghosszabbítására. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt okmányon szereplő lejárati dátumhoz képest további tíz hónapig érvényes a jogosítványunk. Az új lejárati dátumot nem kell feltüntetni, vagyis semmilyen további teendőnk nincs.

Az összes többi lejáró okmányra – szintén egységes – magyar törvényi rendelkezések vonatkoznak, melyek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt, illetve lejáró okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek.

Sajátos szabályozás vonatkozik a veszélyhelyzet alatt lejárt diákigazolványokra: ezek a lejárat dátumától függetlenül 2021. október 31-ig érvényesek, vagyis fenti időpontig minden vonatkozó kedvezmény igénybevételére feljogosítanak.

Érdemes tehát figyelemmel kísérni az okmányaink érvényességét és időben kezdeményezni azok meghosszabbítását. A gördülékenyebb ügyintézés érdekében javasoljuk az előzetes online időpontfoglalás, valamint a – közeli kormányablakokat és várakozási időket megjelenítő – Kormányablak nevű mobilalkalmazás használatát. A lejárt személyazonosító okmányokkal kapcsolatos ügyintézéshez ügyfélkapu regisztráció nélkül is lehet elektronikusan időpontot foglalni.

Az ügyintézéssel kapcsolatos információkat (pl. mire lesz szükség, mennyibe kerül, hol intézhető, stb.) a megújult magyarorszag.hu oldalon találhatnak, ahol számos ügyben van lehetőség online ügyintézésre is. A lejárt jogosítvány akár személyes ügyintézés nélkül is meghosszabbítható, a részletekről korábbi cikkünkben olvashatnak. További kérdés esetén a hét minden napján 0-24 órában ingyenesen hívható 1818-as telefonon kaphatnak felvilágosítást, ahol egyidejűleg telefonos időpontfoglalásra is lehetőség nyílik.

(Miniszterelnökség)

Forrás https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/tiz-honappal-hosszabbodik-a-lejart-jogositvanyok-ervenyessege

tekAIR plakát_letőltése pdf formátumban >>>

 

Kedves Partnereink !

 

A JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ,

a JNSZ Megyei Önkéntes Központ ,

az Élelmiszerbank helyi partnerszervezete

2021.06.27 – 2021.07.02. között szabadság miatt ZÁRVA tart.

Nyitás : 2021.07.05-én

 

Figyelem ‼️
Fontos határidő a május 31 ‼️ 📅
Kérjük figyelmesen olvassák el ‼️

A koronavírus-járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-ig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is.
Az adóhivatalhoz május 31-ig négyféle bevallást kell benyújtani, de a koronavírus-járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-ig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára kiemelte, hogy az idén többen tesznek eleget még a határidő előtt adóelszámolási kötelezettségüknek, mint az elmúlt években. Csaknem egy hónap van hátra, de az adóhivatalhoz már több mint 43 ezer társaságiadó-bevallás beérkezett.

Az idén nagyjából 350 ezer társasági és 50 ezer kiva-bevallást vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hasonlóak az arányok a beszámolóknál, a cégek mintegy 15 százaléka már benyújtotta a Céginformációs Szolgálatnak a számviteli elszámolását – részletezte az államtitkár.

Izer Norbert elmondta: annak ellenére, hogy folyamatosan érkeznek a beszámolók és bevallások, a Pénzügyminisztérium és a NAV speciális adóügyi könnyítéssel segíti azokat a cégeket, civil szervezeteket illetve könyvelőket, akik a COVID-járvány miatt nem tudják határidőben teljesíteni elszámolási kötelezettségüket.

Legkésőbb június 30-ig a koronavírus járványra tekintettel benyújtható igazolási kérelem a számviteli beszámoló mellett négyféle bevallás, illetve a transzferár-dokumentáció késedelmes megküldésének jogkövetkezményei alól mentesíthet – húzta alá az államtitkár. Hozzátette: a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot és az energiaellátók jövedelemadóját az igazolási kérelem benyújtásakor kell megfizetni.

A koronavírus-válság leküzdésének egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen szereplői a könyvelők, adótanácsadók, akik folyamatosan segítik a vállalkozásokat – szögezte le az államtitkár. Az adó- és számviteli szakma szereplőire komoly feladat hárul, hiszen ők azok, akik a járvány gazdasági kihívásain képesek átvezetni a cégeket.

Hozzáfűzte: megkerülhetetlenek az adózási, számviteli szakemberek akkor is, amikor az adókönnyítések címzettjei a vállalkozások, hiszen sok esetben a kedvezmények gyors és egyszerű igénybevétele az ő segítségük, szaktudásuk révén lehetséges. Ilyen például a legújabb adóügyi könnyítés is, amely azokat a piaci szereplőket segíti, akik a járvány miatt – annak ellenére, hogy a tag- és közgyűlések akár személyes jelenlét nélkül, online is megtarthatóak – nem készülnek el május 31-ig adóügyi elszámolásukkal.

Izer Norbert szerint a könyvelők szerepe megkérdőjelezhetetlen a gazdaság újraindításában, az ország versenyképességének növelésében. Ők azok, akik mindig, minden helyzetben megbízhatóan teljesítenek, egyszerre segítik a vállalkozásokat, és legjobb tudásuk szerint biztosítják azt is, hogy a költségvetést megillető bevételek beérkezzenek az államkasszába – összegezte az államtitkár.
Forrás:https://www.szoljon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/jol-halad-az-eves-adobevallasok-es-beszamolok-beadasa-3481336/

Jó helyre megy – döntsön adója civil 1%-ának felajánlásáról!

Csaknem negyed évszázada minden adózó magyar állampolgár saját maga dönthet személyi jövedelemadója civil 1%-ának sorsáról. 2021-ben is felajánlhatja adója egy százalékát azoknak a civil szervezeteknek, amelyek a járványhelyzet idején is bizonyították, hogy azonnali és hatékony segítséget tudnak nyújtani, vagy azon szervezeteknek, amelyek már felkészültek rá, hogy rendezvényeikkel és programjaikkal hamarosan ismét színesítsék a mindennapjainkat.

Az idei évben a megyei és fővárosi Civil Közösségi Szolgáltató Központok hálózata is segítséget szeretne nyújtani a civil 1%-ról való rendelkezéssel kapcsolatban, ugyanakkor országszerte szeretné felhívni a figyelmet a segítségnyújtás és társadalmi felelősségvállalás fontosságára.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a civil szervezetek egész évben önzetlenül segítenek nekünk, és tevékenységükkel közvetett vagy közvetlen módon élhetőbbé teszik mindannyiunk életét. A civil egy százalékról való rendelkezés felfogható tehát úgy is, hogy - ha csekély módon is, de – viszonozhatjuk civiljeink önzetlen munkáját a május 20-ig terjedő felajánlási időszakban.

Kérjük, tekintse meg kisfilmjeinket, amelyben Miklósa Erika operaénekes, Ördög Nóra műsorvezető, szerkesztő, és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár osztja meg tapasztalatait, gondolatait a civil szervezetek támogatásának lehetőségéről. A megyei Civil Központok bemutatkozó filmjei rövid betekintést nyújtanak a megyék és a főváros aktív civil életébe, a helyi civil társadalom sokszínűségébe, sajátosságaiba.

Bizonyára mindenki környezetében működik olyan civil szervezet, amely egy számára kedves vagy fontosnak ítélt társadalmi ügy érdekében tevékenykedik. Ezeknek a civil szervezeteknek minden felajánlott adóforint számít, különösen a járványhelyzet idején.

Május 20-ig van a felajánlásra lehetőségünk, éljünk vele!

Szalay-Bobrovniczky Vince: „A civilek fantasztikus munkát végeztek az elmúlt egy évben is.

Miklósa Erika: ”Csak egy-két csepp a tengerben, de sok cseppből nagyon nagy dolog történhet!

Ördög Nóra: „ Igenis van lehetőség! Most van itt a lehetőség, hogy viszonozzuk a civilek munkáját!

A Civil Közösségi Szolgáltató Központok  felhívása a civil 1% felajánlására:

Kérjük támogassa felajánlásával a Jász-Nagykun-Szolnok megyében tevékenykedő civil szervezeteket!CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat
Az 1% nekünk 100 %-ot jelent! - Kérjük támogassa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezeteket!Hierotheosz Egyesület
Ők értékteremtő módon ott segítenek, ahol Ön is szeretne! - Kérjük, támogassa felajánlásával a Békés megyei civil szervezeteket!EGYENSÚLY AE Egyesület
Kérjük, hogy felajánlásával segítse a Tolna megyei civil szervezetek működését!Dunamenti Polgári Egyesület
Kérjük, felajánlásával támogassa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei civil szervezeteket!Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület
Köszönjük, hogy felajánlásával segíti a Somogy megyei civil szervezetek működését!Kaposvári Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület
Kérjük, felajánlásával támogassa a Komárom-Esztergom megyei civil szervezeteket!Majki Népfőiskolai Társaság
Segítse Ön is felajánlásával a Bács-Kiskun megyei civil szervezetek aktív működését!FŐNIX Kulturális és Ifjúsági Egyesület
Segítse felajánlásával a Csongrád-Csanád megyei civil szervezetek működését!Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület
Támogassa a Heves megyei civil szervezeteket adója egy százalékával!Eger Sikeréért Egyesület
Felajánlásával kérjük, hogy támogassa a Vas megyei civil szervezeteket!Hegypásztor Kör
Bizalommal kérjük Önöket, hogy felajánlásukkal segítsék a Pest megyei civil szervezetek munkáját!Isten Szolgálatában Református Missziói Alapítvány
Egy szervezet ezerért! - Felajánlásunkkal támogassuk a Nógrád megyei civil szervezeteket!A "Háztartások Foglalkoztatásáért" Alapítvány
1% - Nagy segítség! - Támogassuk a Győr-Moson-Sopron megyei civil szervezeteket!Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
Felajánlásunkkal segítsük a Veszprém megyei civil kezdeményezések munkáját!A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület
Köszönjük, hogy felajánlásával támogatja a Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek tevékenységét!Civilek a Fiatalokért Egyesület
Jó helyre megy! - Támogassa Ön is adója egy százalékával a Fejér megyei civil szervezetek értékteremtő munkáját!Echo Innovációs Műhely
Értünk tesznek, tegyünk értük! - Kérjük, hogy felajánlásával segítse a fővárosi civil szervezetek tevékenységét!Századvég Politikai Iskola Alapítvány
Kérjük, segítse adója egy százalékával a Zala megyei civil szervezeteket!Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

 

Tisztelt szolnoki Adófizetők !
Kérjük, ne feledkezzenek el személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásáról.
Kérjük, a szja 1% felajánlást a szolnoki civil szervezetek számára tegyék meg! Erre 2021. május 20-ig van lehetőség.
Válasszák ki azt a szolnoki civil szervezetet, amelyet a felajánlással támogatni, segíteni szeretnék. A helyi szervezetek önkéntes munkájukkal a város lakosságának javát szolgálják, az itt lakók életminőségének javulásához járulnak hozzá. Az Önök támogatásával ez a munka még eredményesebb lesz.
A támogatni kívánt szervezetet és annak adószámát, megtalálhatják a
- NAV honlapján (nav.gov.hu) valamint a
- Saját, szolnoki civil szervezetek listánkban:  http://contactmksz.hu/jnszm-i-civil-szervezetek-nav-os-listaja/

Kérjük, figyeljenek arra, hogy csak egy szervezet kaphatja személyi jövedelem adója 1%-át!
A NAV által készített e-bevallás esetén is tegyék meg a civil szervezetek részére a felajánlást!
A szolnoki  szervezetek köszönettel fogadják ezt a támogatást!  Köztük egyesületünk a CONTACT MKSZ is !!!!! 🙏🤗

 

ÚJ pályázati felhívások a Városi Civil Alap keretében  !

Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból „A Városi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai.

A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében a „civil közösségek tevékenységének támogatása” címmel 2020 júniusában megjelent pályázati felhívás forrást biztosított az 5000 fő vagy ez alatti lélekszámú településeken székhellyel rendelkező egyesületek és alapítványok számára. A pályázat sikere alapján és figyelembe véve a civil szervezetek igényeit, a Kormány újabb támogatási programot indít, ezúttal az 5000 fő lakosságszám feletti településeken működő civil szervezetek számára.

A Városi Civil Alap célja, hogy az 5000 fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek részére is elérhetővé tegye azon célok támogatását, amelyek a Falusi Civil Alap terhére támogatásban részesülhettek.

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

 

A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül (NIR-ben) lehet benyújtani.

A pályázatok benyújtására az alábbi időszakban van lehetőség:

2021. április 21. 8 óra 00 perc – 2021. május 21. 12 óra 00 perc

 

Egy pályázó kizárólag egy pályázatot nyújthat be a jelen pályázati kiírás keretében. A pályázó kizárólag egy pályázati kategóriára igényelhet támogatást. Több pályázó nem nyújthat be együttesen pályázatot.

A pályázati kiírások a következő linkeken érhetők el: www.bgazrt.hu

A pályázat elérhető még a https://civil.info.hu/ oldalon is.

 

A BGA Zrt. a kiírás vonatkozásában elektronikus és telefonos ügyfélszolgálatot tart fenn, mely elérhető a +36 1 795 9601 telefonszámon

 • hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt 9-től 12 óráig,
 • kedden és csütörtökön 13-tól 16 óráig.

Várjuk kérdését az vca@bgazrt.hu e-mail címre.

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

forrás: https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-varosi-civil-alap-kereteben/

A pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatásban segítséget nyújtunk : JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ :   info@contactmksz.hu e-mailcímen , és a 0656/221-882 telefonszámokon egyaránt .  Regisztrált partnereink figyeljék hírleveleinket a témában !

 

Civil szervezetek által az idős, krónikus beteg embereknek, rászorulóknak nyújtott segítség a koronavírus-járvány idején

Tisztelt segítségre szoruló Honfitársaink!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ összegyűjtötte a megyében működő olyan civil szervezeteket, amelynek tagjai, önkéntesei a koronavírus-járvány idején segítséget tudnak nyújtani az idős és krónikus beteg embereknek, rászorulóknak bevásárlás, gyógyszer kiváltás, ügyintézés stb. során.

A mellékelt – folyamatosan bővülő – táblázat tartalmazza ezen a civil szervezetek adatait az Önök számára, hogy a mindennapi élet könnyebb legyen ebben a rendkívüli időszakban.

Keressék bizalommal a megadott elérhetőségeket és kérjék bátran segítségüket.

 

 

Kedves Partnereink !

Köszönjük MINDEN megosztást, közzétételt, promóciót, felhívást, amit a IV. Civil Véradás érdekében tettek !

Köszönjük MINDENKINEK aki eljött és vért adott a IV. CIVIL VÉRADÁSON !

Köszönjük a MÉDIA MINDEN KÉPVISELŐJÉNEK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST !

Köszönjük az OVSZ területi munkatársainak az áldozatos munkát !

JNSZ  Megyében a civil összefogás sikeres volt ebben az embert próbáló helyzetben  is, így rendkívül sok beteg ember számára tudtunk hatékony segítséget nyújtani KÖZÖSEN gyógyulásuk érdekében .

 

Szolnoki vízilabdások is szívesen hullatták vérüket egy jó ügyért

Átlátható gazdálkodást erősítő tanácsadás és tájékoztatás:

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa az Átlátható gazdálkodást erősítő tanácsadás és tájékoztatás keretében küldünk a számlaadat szolgáltatásra vonatkozó rövid tájékoztatót.  Kérjük, hogy figyelmesen olvassák el az alábbi rövid összefoglalót, illetve a mellékletben csatolt részletes tájékoztatást! Amennyiben kérdésük, észrevételük van a számlaadat szolgáltatással kapcsolatban vegyék bátran igénybe a JNSZM-i Civil Közösségi Szolgáltató Központ által civil szervezeteknek nyújtott INGYENES Pénzügyi, könyvviteli és adózási tanácsadását. A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY miatt hozott korlátozó intézkedések miatt a személyes ügyfélfogadás szünetel, de a megszokott elérhetőségeken telefonon 56/221-882, 56/513-000, info@contactmksz.hu e-mail címen elérhetőek vagyunk!

2021 januárjától már a magánszemélyek felé kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, vagyis minden CIVIL SZERVEZET ÉRINT aki számlát (!) állít ki – gyakorlatilag bárkinek.  A változás 2021. január 4-én lépett életbe, azonban a NAV valóban 2021. március 31-ig türelmi időszakot hirdetett, vagyis a CIVIL SZERVEZETEKNEK, továbbá a számlázó programoknak is eddig az időpontig kell felkészülniük a változásra!

Számlaadat-szolgáltatás.pdf

 

Kedves Civil Szervezetek/ Partnereink!

Megérkeztek az új felhívások a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében‼️
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2021. évben  meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai.👍
JNSZ Megyei CKSZK 2021.03.18-án a pályázattal kapcsolatban
 megyei online információs rendezvényt tart, figyeljék e-mail tájékoztatónkat ezzel kapcsolatban.😷✌

 

Civil szervezetek pályázati úton történő felhívása (Szolnok Megyei Jogú Város)

Jó pályázást kívánunk !

Pályázati dokumentáció :

Pályázati adatlap civil_2021

elszámolási útmutató szöveges

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. április 5.

Pályázni a pályázati felhívás mellékletét képző adatlapon Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteréhez címezve KIZÁRÓLAG E-MAILBEN LEHET az egeszsegugy@ph.szolnok.hu e-mail címen.

Rendkívüli intézkedés ‼️

Online konferencia a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából, „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” Egyházi személyek a GULAG fogságában címmel online konferenciát szervez.

A konferencia időpontja: 2021. február 25., 9.00 – 19.00 óra.

A csatolt meghívó tartalmazza a részletes programot.

A konferencia az Alapítvány youtube csatornáján élőben követhető az alábbi linkre kattintva:

https://www.youtube.com/channel/UC6WEwYp5SnOtqO7J1L2sCtQ

További információk:

www.gulagalapitvany.hu

https://www.facebook.com/alapitvanygulag

 

Kedves Civil Partnereink!

 

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága szervezésében a 2021. évi Civilek Napja alkalmából ONLINE konferenciát tartunk

 • 2021. február 4-én,csütörtökön 11:00-13:40 óra között, „Új kihívások a civil közösségek tevékenységében” címmel!

A konferenciát az alábbi linken lehet megtekinteni:

https://me.str.video.gov.hu/hu/live/view/14319?key=jaebhxbwvylkmajbtgbn

A konferencia programját csatoljuk.

Hallgassák/nézzék meg a jövőre nézve is NAGYON HASZNOS előadásokat!

Átadták a megyei Civil Díjakat

Kedden, a biztonsági előírások betartása mellett, Szolnokon adták át a megyei Civil díjakat.

Február elseje a Civilek Napja. Az erős civil hálózat a sikeres társadalom alapköve. A civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte nélkülözhetetlen a mindennapokban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ CKSZK, (korábban CIC) cím birtokosa, a CONTACT Mksz 2019-ben megyei Civil Díjat alapított a jeles nap tiszteletére. Az elismeréssel azok tevékenységét méltatják, akik civil szervezetként, vagy szervezet tagjaként kimagasló tevékenységet folytatnak, illetve folytattak.

A hagyományos ünnepélyes díjátadó rendezvényt idén a járványhelyzet miatt nem tarthatták meg, a díjazottak kedden zárt körben, a biztonsági előírások betartása mellett vehették át oklevelüket a szolnoki Civil Házban.

Ez alkalommal két személy és két szervezet kapott elismerést.

Turi László, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység vezetője. Megalakulása óta az általa vezetett mentőcsoport több mint ezer éles bevetésen vett részt, nemcsak hazai terepen, hanem a világ hat országában, többek között katasztrófák utáni mentésekben. 2015-ben önkéntes tűzoltóságot is létrehoztak, mely azóta több mint 300 tűzesetnél, illetve balesetnél vettek részt bevetésen.

Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetőjeként, az egyesület alkalmazottjaként tizenöt éve kimagasló sikerességgel végzi feladatait. Munkája révén számos sikeres kiállítás valósult meg, Szolnokon, az ország más részeiben és külföldön is. Képzőművészként, zenészként, művészeti szervezőként és teoretikusként jelentős értéket hozott létre. Díját betegség miatt később veszi át.

Az „Alföld Szíve„ Térségi Turisztikai Egyesület kilenc éve végzi a térség, benne a megyeszékhely turisztikai kínálatának népszerűsítését és ismertségének növelését. A szervezet jelenleg 46 tagot számlál. Kezdettől együttműködnek a szolnoki önkormányzat turizmusért felelős osztályával, a TOURINFORM Szolnok Irodával és a megye turisztika szereplőivel. Működtetik a megye turisztikai honlapját és több közösségi felületet, jeles rendezvények fűződnek nevükhöz. Ők működtetik többek között a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztalt is.

Túrkevéért Alapítvány 30 éve alakult, zeneiskolaként. Megkapták Túrkevén a felújított hajdani postaépület, melyet 1993-ban Kocsis Zoltán zongoraművész a zene hajlékává avatott. A környező településeken az Egressy Béni Zeneiskola tagintézményeiben is megkezdték a zeneoktatást. Az önkormányzattal együttműködve létrehozták a 48-as emlékparkot. Megvalósították a KÚT-SKANZEN-t, ahol a19. századi alföldi kútfúrásnak állítottak emléket. A testvérvárosi kapcsolatok kiépítésében is részt vállaltak.

Forrás és képgaléria: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-megyei-civil-dijakat-3242056/

CIVILEK NAPJA 2021 .

Már több mint 20 éve február elseje a Civilek Napja. A civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte nélkülözhetetlen a mindennapokban, tevékenységük kiegészíti és összeköti az állami szereplőket, a vállalkozásokat és a társadalmat. Ezért a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat kiemelt céljának tekinti a valódi civil szervezetek támogatását, a civil szektor megerősítését JNSZ megyében és a külhoni magyar civil szervezetek között egyaránt.

Megyénkben nagyon aktív és sokszínű a civil élet. Kulturális és sport szervezetek, tánccsoportok, nyugdíjas egyesületek, klubok, oktatási és szociális civil szervezetek tucatjai működnek, lehetőséget adva arra, hogy a városban élők megtalálják azokat a közösségeket, melyekhez szívesen csatlakoznának. Legyen szó előadásokról, megemlékezésekről, szórakozásról, valamilyen hobbiról, érdekvédelemről, vagy mások segítéséről. Nincs olyan területe a megyei életnek, ahol a civilek ne lennének jelen. Tevékenységükkel színesebbé, érdekesebbé és élhetőbbé teszik megyénket.

Köszöntünk minden Jász-Nagykun-Szolnok megyei civil szervezetet 2021-ben a Civilek Napján !

Munkájukhoz a JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ csapata sok sikert kíván ebben az évben is !

Civil Forrás Hírlevél Különszáma : Civilek Napja 2021

Magyar Kultúra Napja
Ma van 198 éve, hogy Kölcsey Ferenc végzett a Himnusz megírásával, melynek sorait azóta is ismeri és énekli minden magyar. Kulturális értékeink és egyedülálló magyar nyelvünk közösséget, egy nemzetet teremtett itt a Kárpát-medencében. A magyar kultúra közös kincsünk, vigyázzunk rá!

 

Elkészült a Megye és a Város 2030ig szóló gazdaságfejlesztési stratégiája, melyben a civil szervezetek is helyet kaptak a Megyei stratégiában.
Történelmi jelentőségű megállapodásnak nevezte Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, hogy lezárult az Északkelet- magyarországi gazdasági régió stratégiai egyeztetése. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere azt emelte ki, hogy a 2030-ig tartó fejlesztések mellett eltörpül az 1975-ös, a város fennállásának 900. évfordulója alkalmából elindított programok. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a következő tíz évben tizenötezer- milliárd forint uniós támogatás érkezik Magyarországra, ehhez a magyar költségvetés ugyanekkora forrást képes tenni.

 

Meglévő értékeinkről kiinduló fejlesztések

Elkészült a megye és a város 2030-ig szóló gazdaságfejlesztési stratégiája, amely hamarosan jóváhagyásra a kormány elé kerül. Erről hétfői szolnoki sajtótájékoztatóján a területért felelős szakminiszter számolt be. Palkovics László egyebek mellett közölte: a most kezdődött évtizedben a megye és a város összesen mintegy 1900 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat. A megyei stratégia az idén 145 éves megye meglévő értékeire és adottságaira alapozva 6 ágazat fejlesztési irányait fogalmazza meg, melyben a civil szervezetek is helyet kaptak.

 

1997-ben civil kezdeményezésre február 1-jét választották a civilek napjának Magyarországon. Február 01. napja a civilek napja Magyarországon , így Szolnokon is , Ünnepeljünk Együtt ! Ebből az alkalomból a CONTACT MKSZ , mint a Jász Nagykun Szolnok megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa 2019. évben megalapította a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Díjat. Várjuk a díjra a jelöléseket legkésőbb 2021.01.28 napjáig.
Adventi Civil Börze
Még december 23-ig tart országos Civil Adománygyűjtési akciónk. Kérjük támogassák a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Civil szervezeteket:

Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület bemutatkozását az alábbi linken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=i11OZn7W9jI&feature=youtu.be

ℹ️ ÉN IS VAGYOK! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete honlapja: https://www.enisvagyok.hu/

ℹ️ Szőke Tisza Kulturális és Szociális Alapítvány honlapja: https://szoketisza.hu/bemutatkozas

Szalay –Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár Úr a kampányban aktívan részt vesz. Köszönjük! 🙏

Szalay-Bobrovniczky Vince: https://bit.ly/2IJlqly

A kampányunkat segíti : Reviczki Gábor színművész úr is !  Köszönjük !  ⛄

Reviczky Gábor: https://bit.ly/3magiEq

A kampányunkat segíti Rúzsa Magdi művésznő is !  Köszönjük ! 🥫🍽

Rúzsa Magdi: https://bit.ly/374ZQ4f

JNSZ Megyei Adventi Civil Börze fővédnöke dr.Kállai Mária képviselő asszony.  Köszönjük! 🎁

Dr. Kállai Mária :https://bit.ly/37S51Uq

 

Még 2020.12.23.-áig tart az Adventi Civil Börze!
A Miniszterelnökség a Civil Központok országos hálózatával együttműködve teret és lehetőséget biztosít a karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtéshez a civil szervezetek számára, rendhagyó módon online térben az „Adventi Civil Börze” megszervezésével.
A börzén résztvevő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Szervezetek:

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK ÖNZETLEN TÁMOGATÁSÁT!

2020.12.03-Szeretetdoboz átadás

A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat , a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület , és a Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete is csatlakozott a JNSZ Megyei Önkormányzat és a Magyar Református Szeretetszolgálat  közös Szeretetdoboz akciójához . December 3-án adtuk át nagy mennyiségű tartós élelmiszer  adományunkat Hubai Imre elnök Úrnak .

 

Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár úr gondolatai:

2020-ban a járványhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos adventi vásárok megtartását. Emiatt sok civil szervezetnek nem lesz lehetősége a már szokásossá vált adventi adománygyűjtő kampánya fizikai megvalósítására. A Miniszterelnökség a Civil Központok országos hálózatával együttműködve teret és lehetőséget szeretne biztosítani a civil szervezetek karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtéséhez egy új, rendhagyó, az online térbe „költöztetett” Adventi Civil Börze megszervezésével.

A Civil Központok közreműködésével megyénként két-három civil szervezet vesz részt adománygyűjtő kampányával az Adventi Civil Börzén. A bemutatkozó szervezetek változatos tevékenységi területeken segítik a közösségek fejlődését: értékteremtő, értékmegőrző munkája kiemelkedő és minden esetben támogatásra méltó.

A megyék és a főváros résztvevő szervezetei nem egyszerre mutatkoznak be, hanem az adventi kalendáriumok hagyományainak megfelelően hétről hétre. Az adventi időszak három hétfőjén általában megyénként (és a fővárosból) egy-egy szervezet mutatkozik be rövid leírással és egy pár perces rövidfilm segítségével. Karácsonyhoz hétről hétre közeledve tehát egyre több civil szervezet adománygyűjtő kampányát ismerheti meg a széles közönség, így egyre több szervezet esetében nyílik lehetőség az adventi időszakban apró jó cselekedetek, adományok felajánlására.

Karácsonyig érdemes tehát minden héten ellátogatni a weboldalra, hiszen minden héten újabb közösség értékes, példamutató tevékenységével ismerkedhetünk meg.

A szervezetek igény esetén apró ajándéktárgyakkal köszönik meg az adományt. Az ajándéktárgyakat számos esetben maguk a szervezetek tagjai, foglalkoztatottjai készítették el. Az adományozónak a kampányfelületen feltüntetett elérhetőségeken (pl. honlap, e-mail cím stb.) keresztül lehetősége nyílik az adományt fogadó szervezettel való kapcsolatfelvételre és az ajándéktárgy kiválasztásával, illetve annak eljuttatásával kapcsolatos egyeztetésre.

Az Adventi Civil Börze 2020. november 23-tól kezdődően 2020. december 23-ig zajló program.

2020. november 23.

2020. november 30.

2020. december 7.

Az adományozás módja:

Bármely magán- és jogi személy adományozhat bármekkora összeget. Az adományozás banki átutalással történik, a közleménybe az „Adventi Civil Börze” (vagy röviden „ACB”) megjegyzést szükséges beírni. Egy adományozó akár több, neki tetsző és a bemutatkozás során számára meggyőző szervezetnek adományozhat. Az adományt fogadó szervezet utaláshoz szükséges adatai a kampányfelületen, illetve a szervezet honlapján találhatóak. Javasoljuk, hogy az ajándéktárgyakkal kapcsolatban az adományozó keresse fel az általa kiválasztott civil szervezetet a megadott elérhetőségen keresztül.

JNSZ Megyei Andventi Civil Börze Fővédnöke dr. Kállai Mária országgyűlési Képviselő asszony.

Kérjük segítse adományával a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületet.

Kérjük segítse adományával a  Szőke Tisza Kulturális és Szociális Alapítványt.

 

 

 

 

Tisztelt Partnereink!

Deák Jánosné a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületének elnöke, a Szolnok Városi Civil Tanács Tagja, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei civil díjjal kitüntetett temetése 2020. szeptember 11.-én (pénteken) 14:30 órakor a Körösi úti Római Katolikus temető lesz!

CIVIL SZERVEZETEK FIGYELEM !

2020.07.01. napjától KÖTELEZŐ a civil szervezetek számára az online számla regisztráció.

A regisztrációs folyamatát az alábbi anyag segíti . Ha elakad vagy megakad segítséget kérhet az info@contactmksz.hu oldalon vagy a 0656/221-882 telefonszámon

Kedves Partnereink !

2020. július 1-jétől megváltozik az országos Civil Információs Centrum (CIC)hálózat neve. Az elkövetkező időszakban Civil Közösségi Szolgáltató Központként működünk tovább, azonban szolgáltatásaink nem változnak.

A támogató, szolgáltató hálózat 2012. július 1-jén kezdte meg működését. A hálózat tagjai működtető civil szervezetek minden megyében és a fővárosban kialakították irodáikat és várják a tanácsra, segítségre szoruló, vagy informálódni vágyó civil szervezetek képviselőit, munkatársait.

Feladataikat képezi többek között a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, továbbá az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése.

A JNSZ Megyei Civil Szolgáltató Központ  által nyújtott főbb közösségi szolgáltatások a következők:

 • segítséget nyújtanak a civil szervezetek számára az adminisztratív kötelezettségek teljesítéséhez;
 • tájékoztatást nyújtanak támogatási lehetőségekről, pályázati kiírásokról;
 • gyakorlati segítséget kínálnak és egyénre szabott tanácsadást végeznek civil szervezetek számára (jogi, közhasznúsági kérdésekben; pénzügyi, könyvelési, adózási kérdésekben; pályázati módszerekre, technikákra vonatkozóan; számítógép-kezelés területén);
 • elősegítik a kommunikációt és ösztönzik az együttműködést a szektoron belül, és a szektorok között egyaránt
 • Magyar – külhoni magyar kapcsolatok fejlesztése a határon túli civil szervezetekkel együttműködve

 

CIVIL SZERVEZETEK FIGYELEM ! 2020.07.01. napjától KÖTELEZŐ minden civil szervezet számára az online számla regisztráció, függetlenül attól, hogy állít e ki számlát vagy nem .

A regisztrációs folyamatát az alábbi anyag segíti . Ha elakad vagy megakad segítséget kérhet az info@contactmksz.hu oldalon vagy a 0656/221-882 telefonszámon .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap pályázatait a civil szervezetek KIZÁRÓLAG elektronikus úton nyújthatják be a NIR felületen.

A felületet csak regisztrált felhasználók tudják használni .

Alábbi linken található REGISZTRÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÍTSÉGÉVEL ( CSAK ÚJ PÁLYÁZÓKNAK) el tudja végezni a regisztrációt, ha megakad vagy elakad hívja a 0656/221-882 , vagy a 0620/3227225 telefonszámot , írásban az info@contactmksz.hu

oldalon kérhet segítséget a JNSZ Megyei CIC munkatársaitól.

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/02/NIR_Regisztracios_utmutato.pdf

 

Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2020. évben meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai.

A Kormány elkötelezett a kistelepüléseken élők számának megtartása, növelése, életminőségének javítása, valamint ezzel összefüggésben ezen települések fejlesztése iránt, amelyre tekintettel a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos vezetésével kidolgozásra került a Magyar Falu Program.

A Magyar Falu Program célja az 5000 fő lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. A Kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására, és ehhez kapcsolódóan a 2020. évi Magyar Falu Program új programeleme a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása.

A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

letölthető dokumentumok a Magyar Falu Program- Civil Falusi Civil Alap pályázataiban:

MFP_CIVIL_Pályázati kiírás-2

MFP_CIVIL_Útmutató

MFP_CIVIL_ÁSZF

 

Kedves Civil Partnereink !

A JNSZ Megyei CIC szakmai gyakorlati tanácsadásai , és képzései egy része online térben is zajlanak 2020.05.14 napjától . Hasznos gyakorlati bemutatókkal próbáljuk Önöket segíteni a távolból : a pénzügyi, könyvviteli és adózási tanácsadás, a pályázati és forrásteremtési tanácsadás , jogi és közhasznúsági tanácsadás , adományozással, önkéntességgel kapcsolatos tanácsadás a számítógép kezelési és informatikai képzés, és közigazgatási civil képzés vonatkozásában . A feltöltéseket folyamatosan végezzük .

1. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 1 alkalom : Dokumentum hitelesítés . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET.

2. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 2 alkalom : TAONY nyomtatvány gyakorlati kitöltése . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

3. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 3 alkalom : E-ÖNKORMÁNYZATI PORTÁL nemleges adóigazolás gyakorlati kitöltése . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

4. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 4 alkalom: E-ÖNKORMÁNYZATI PORTÁL nyilatkozat a helyi iparűzési adó mentesség megszerzéséhez gyakorlati kitöltése . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

5. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 5 alkalom : 18KOZ nyomtatvány Adó 1% elszámolásához gyakorlati kitöltése A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

6. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 6 alkalom : Egyszerűsített éves beszámolók gyakorlati kitöltése A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

 

1.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 1 alkalom: Civil szervezetek regisztrációja az EPER rendszerben . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

2.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 2 alkalom: Saját adatok módosítása az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

3.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 3 alkalom: NEA pályázatok módosítása az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

4.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 4 alkalom: NEA pályázatok elszámolása az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .
5.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 5 alkalom: Dokumentum beküldő használata az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

 

1.Számítógép kezelési és informatikai képzés 1 alkalom : adatok egyeztetése és beszámolók letöltése az OBH oldalánA VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

2.Számítógép kezelési és informatikai képzés 2 alkalom : civil szervezetek regisztációja a facebook oldalon A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

 

A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

 1. Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadás 1 alkalom: CÉGKAPU REGISZTRÁCIÓ

A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

 1. Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadás 2 alkalom: CÉGKAPU MÓDOSÍTÁS

A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

 1. Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadás 3 alkalom: E PAPÍR ALKALMAZÁS

 

A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Jogi és közhasznúsági tanácsadással kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

1. Jogi és közhasznúsági tanácsadás 1 alkalom: Egyesület alapításának szabályai, gyakorlata

A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Jogi és közhasznúsági tanácsadással kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

2. Jogi és közhasznúsági tanácsadás 2 alkalom: Egyesület Nyilvántartásba vételi eljárásának gyakorlati bemutatója

 

 

Példaértékű az együttműködés a szolnoki szociális otthonokban

MTI
Példaértékűnek nevezte a szolnoki szociális intézmény otthonaiban lakók és dolgozók közötti együttműködést és összhangot Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége csütörtökön Szolnokon.

Herczegh Anita a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményben tartott sajtótájékoztatót Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával, miután megbeszélést folytattak Szalay Ferenccel, a város polgármesterével, valamint Kállai Máriával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és felkeresték a megyeszékhely felújítás alatt álló templomait.

A köztársasági elnök felesége elmondta: a szociális intézmény dolgozói önként vállalták, hogy kéthetes váltásban beköltöznek az otthonokba, ezzel is óvva a bentlakók egészségét. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében alig néhányan fertőződtek meg a vírussal, a megye gyakorlatilag „érintetlen”- jegyezte meg.

Szavai szerint a dolgozók kiállása bátorítást adhat mindenki számára. Mint mondta: példaként szolgálnak, hogy az összetartozás, egymás segítése és az emberi kapcsolatok milyen fontosak és mennyire kiemelkedőek, főleg egy ilyen világjárvány idején.

Herczegh Anita köszönetet mondott a szociális intézmény dolgozóinak önfeláldozó munkájukért, lemondásukért, a többletmunkájukért, hogy hozzájárultak a sikeres védekezéshez.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is, szintén példaértékűnek nevezte a járvány idején kialakult összefogást, amely – mint mondta – mutatja a nemzet erejét is. Mutatja, azt hogy, az a közösség, amelyben élünk, nem csak a Facebookon gyűlik össze és nem „Facebook-pártként” megvalósulva, adott esetben hatalmat szerezve valahol, utána pedig semmit nem téve folytatja a munkát, idézőjelben értve a munkát – fűzte hozzá.

Ehelyett sokkal inkább arra kell támaszkodni, hogy van egy nemzet, amelynek az összefogása, hogyha baj van, elképesztő erőket tud felszabadítani. És ez az erő, amely a következő száz évre is a megmaradásunkat biztosítani fogja – közölte.

Szolnok város vezetése hatalmas kitartással, odafigyeléssel, a helyi intézményvezetők munkájával és összefogásával fantasztikusat mutatott Magyarország és a főváros vezetése számára – mondta. Az emberek felelőssége megmutatkozik abban, hogyan kezelik a járványhelyzetet – jegyezte meg. Felelős egy fővárosi vezető is és felelős egy megyei jogú város vezetése is. Szolnok jelesre vizsgázott ebben a küzdelemben – emelte ki.

Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a járványnak még nincs vége, az időseknek és a gondozóiknak nagy felelőssége és feladata lesz a következő időszakban – mondta, egyben arra kért mindenkit, hogy az idősekre, krónikus betegekre továbbra is figyeljenek.

Az államtitkár megköszönte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, hat karitatív tagszervezetének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek is az elmúlt időszakban végzett munkát. A tanács szolnoki idősotthonnak szánt adományát – kétezer szájmaszkot, kétszáz doboz fertőtlenítőszert, százhúsz doboz vitamint, nyolcvan doboz mosogatógélt, illetve ötven liter kézfertőtlenítőt – a sajtótájékoztató keretében adták át.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a rendkívül tudatos szakértelem, az elkötelezett munka és a nagyon komoly városi összefogás eredménye, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a megyeszékhelyen alacsony a fertőzöttség. Az elmúlt hónapok történései erősítették a közösséget – mondta.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere emlékeztetett, hogy a városban küzdöttek már korábban árvízzel, ciánszennyezéssel. Az ilyen helyzeteket csak összefogással lehet megoldani – hangsúlyozta. Szavai szerint a kormányzat a lehető leggyorsabban intézkedett és vitte rá egy fegyelmezett vonalra a magyar nemzetet. A polgármester figyelmeztetett: a járványnak még nincs vége, továbbra is fegyelmezettségre van szükség.

Herczegh Anitát és Soltész Miklóst Kállai Mária, fideszes országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester fogadta és vezette körbe Szolnokon.

Megtekintették a felújítás alatt álló Szolnoki Magyarok Nagyasszonya Vártemplomot, a református, valamint az evangélikus templomot, illetve a Belvárosi Szentháromság Plébániatemplomot. A Katolikus Karitász helyi szervezetének ruhaadományt adtak át.

 

Kedves Partnereink !

Ismételten szeretnénk a figyelmet felhívni , hogy a civil szervezeteknek történő SZJA 1% felajánlása és a rendelkezés technikai lebonyolításának vonatkozásában a Civil Információs Centrumban továbbra is ingyenesen vehetőek igénybe az erre vonatkozó tanácsadási szolgáltatások !

Ez évben is van mód arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalapjuk után befizetett SZJA 1+1%-áról, 2020.május 20-ig.

Segítő linkjeinket 2020.januárjától megtalálhatjátok a TUDÁSTÁRBAN az 1% címszó alatt .

Figyelemfelhívás a Civil Marketing Kft. megtévesztő megkereséseivel kapcsolatban!

Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalhoz, mely szerint:

- a Civil Marketing Kft. telefonon keresi meg a civil szervezeteket azzal az indokkal, hogy ők vizsgálják felül, javítják ki az éves beszámolót, VAGY

- a Civil Marketing Kft. az OBH-ra hivatkozva keresi meg a civil szervezeteket azzal, hogy ellenszolgáltatás fejében az éves beszámolókat ellenőrzik, felülvizsgálják, valamint szükség szerint javítják.

Felhívjuk a civil szervezetek figyelmét, hogy az OBH és a bíróságok, sem a Civil Marketing Kft-vel, sem pedig más gazdasági társasággal nem kötöttek együttműködési megállapodást a beszámolók ellenőrzésére és felülvizsgálatára!

Az OBH feladata kizárólag a beszámolók közzététele és nyilvántartása, tartalmában, érdemében nem vizsgálja azokat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ugyanis ilyen vizsgálatokra nincs hatásköre.

Forrás: https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/figyelemfelhivas-civil-marketing-kft-megteveszto-megkereseseivel

 

A kormány megkönnyíti a civil szervezetek számára az ügyintézést:

Egy sor adminisztratív könnyítést kapnak a civil szervezetek a járványhelyzet miatt.

A civil szervezetek elektronikusan szervezhetik a működésüket, számviteli beszámolóikat szeptember végéig adhatják be, és a folyamatban lévő projektek támogatásával is a veszélyhelyzet után kell elszámolniuk a kormány áprilisban megjelent határozatának köszönhetően – közölte a Miniszterelnökség kedden.

A közleményben azt írták, a civil szervezetek életét meghatározó jogszabályokat úgy alakította át a kormány, hogy

az adminisztratív kötelezettségeiknek személyes találkozás nélkül is eleget tudjanak tenni.

A veszélyhelyzeti rendelkezések lehetővé teszik a civil szervezetek döntéshozó és egyéb szervei ülésének elektronikus megtartását, valamint az ülés tartása nélküli határozathozatalt is abban az esetben, ha a szervezet létesítő okirata e lehetőségekről nem rendelkezik – tették hozzá.

A számviteli beszámoló elfogadására, benyújtására, nyilvánosságra hozatalára, valamint letétbe helyezésére vonatkozó határidők szeptember 30-áig meghosszabbodnak annak érdekében, hogy az új szabályok alkalmazására legyen elég idejük a civil szervezeteknek.

A veszélyhelyzet miatt számos folyamatban lévő programot, projektet fel kellett függeszteniük a civil szervezeteknek. A kormány úgy segíti őket, hogy a költségvetési támogatásból megvalósuló projektek esetén később kell elszámolniuk, a támogatott tevékenység időtartama a veszélyhelyzet időtartamával megegyező mértékben meghosszabbodik – közölte a Miniszterelnökség.

 

Boldog Anyák napját
Minden Édesanyának
és nagymamának🌹🌹

 

2020.04.22 II.Civil Véradás

 

 

Koronavírus - szolnoki hírek (2020. április 28.)

 

Civil szervezetek által az idős, krónikus beteg embereknek, rászorulóknak nyújtott segítség a koronavírus-járvány idején

Tisztelt segítségre szoruló Honfitársaink!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Információs Centrum összegyűjtötte a megyében működő olyan civil szervezeteket, amelynek tagjai, önkéntesei a koronavírus-járvány idején segítséget tudnak nyújtani az idős és krónikus beteg embereknek, rászorulóknak bevásárlás, gyógyszer kiváltás, ügyintézés stb. során.

A mellékelt – folyamatosan bővülő – táblázat tartalmazza ezen a civil szervezetek adatait az Önök számára, hogy a mindennapi élet könnyebb legyen ebben a rendkívüli időszakban.

Keressék bizalommal a megadott elérhetőségeket és kérjék bátran segítségüket.

 

 

Kedves Civil Partnereink !

Az elmúlt 1 hónapban számos megkeresés érkezett a civil szervezetek döntéshozó, ügyvezető és más szerveinek ülésezése, döntéshozatala tekintetében. Korábban már honlapunk főoldalán elhelyeztünk erre vonatkozó hatályba lépett Kormányrendeletet , ígértük, ha a beszámolók beadásával kapcsolatban érkezik a jogszabály akkor közzétesszük.

Tájékoztatjuk Partnereinket , hogy a mai naptól hatályos a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet)

Ezen a linken olvashatják a teljes jogszabályt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000140.KOR

FONTOS ! A Korm. rendelet 2. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:

 1. Beszámolási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos könnyítés:

 

 1. § (1) A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti beszámolókra (ideértve a törvény felhatalmazása alapján kiadott sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek szerinti beszámolókat is) vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határidők - amennyiben azok e rendelet hatálybalépésének napja és 2020. szeptember 30. között esedékesek - 2020. szeptember 30-ig meghosszabbodnak, azzal, hogy ezen beszámolókra épülő további számviteli kötelezettségek határidejét ettől a naptól kell számítani.

 

Kérjük a koronavírus vészhelyzet idején hívható ügyeletei telefonszámon 0620/3227225 és a contact.szolnok@gmail.com elérhetőségeken vegyék igénybe ezirányú tanácsadó szolgáltatásunkat .

 

 

 

Kedves Partnereink!

Tájékoztatunk minden kedves Partnerünket,hogy a koronavírus –járvány tömeges elterjedésének megakadályozása érdekében a Jász -Nagykun –Szolnok Megyei Civil Információs Centrum személyesen történő ügyfélszolgálatát határozatlan időre felfüggesztettük, azonban munkatársaink dolgoznak és az alábbiakban állnak rendelkezésre :

- jogi és egyéb szervezeti működési kérdésekben, partneri kapcsolattartás kérdésében : a contact.szolnok@gmail.com ,

- pályázati, és forrásteremtési tanácsadás kérdésekben : info@contactmksz.hu Tárgyban feltüntetve : MÉSZÁROS ÁGOTÁNAK

- pénzügyi, könyvviteli és adózási kérdésekben : info@contactmksz.hu Tárgyban feltüntetve : FÜLÖPCSEI JUDITNAK

Ügyeleti telefonszám: 0620/322-7225

Kérjük figyeljék az aktuális információkról folyamatosan frissülő honlapunkat www.contactmksz.hu és facebook oldalunkat https://www.facebook.com/CivilInformaciosCentrumSzolnok

egyaránt , valamint az Önöknek küldött kör e-mailjeinket !

Kedves Civil Partnereink !

Az elmúlt 1 hónapban számos megkeresés érkezett a civil szervezetek döntéshozó, ügyvezető és más szerveinek ülésezése, döntéshozatala tekintetében.

A veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) megalkotásra került , mely a civil szervezetekre vonatkozóan is tartalmazza a kötelezően alkalmazandó szabályokat a vészhelyzet idejére.

A teljes jogszabályt az alábbi linken tekinthetik meg , KÉRJÜK FIGYELMESEN OLVASSÁK EL .

Teljes jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000102.KOR

A jogszabályhoz fűzött MAGYARÁZATOKKAL ellátott – GYAKORLATI MŰKÖDÉST SEGTÍENDŐ - a CIC fülön GYÍK-ban TALÁLHATNAK GYAKORLATI SEGÉDANYAGOT ! Kérdéseik esetén kérjük, az abban foglalt módon járjanak el .

 

 

II. CIVIL VÉRADÁS

A II. Civil Véradás fővédnöke Dr. Herczegh Anita asszony, a Köztársasági Elnök Úr felesége, míg védnöke Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár asszony.

Tudnivalók a véradásról :

Az OVSZ „500 Ft-os utalvány, nápolyi, ásványvíz” adja a véradóknak, illetve amennyiben a véradó kér igazolást tudnak kiállítani a véradásról.

A JNSZ Megyei CIC azon szervezet illetve társaság számára akitől a legtöbb véradó érkezik egy civil kézikönyvet és tollat , valamint meglepetést is adományoz .

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vonatkozó sajtóközleménye

Koronavírus: Megemelt előleg, kitolt határidők, könnyebb elszámolás az uniós társfinanszírozású projekteknél

Több mint 20 fejlesztéspolitikai intézkedés segíti a pályázatok megvalósítását a veszélyhelyzetben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) számos területre kiterjedő, átfogó intézkedéscsomaggal támogatja a kedvezményezetteket fejlesztéseik megvalósításában, befejezésében. A tárca megemeli a pályázati előleg mértékét a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban működő kedvezményezettek esetén. A források megfelelő hasznosulását egyszerűbb eljárások, meghosszabbított határidők, több teljesítési elvárás enyhébb átmeneti szabályozása teszi lehetővé.

„A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet az uniós társfinanszírozással fejlesztéspolitikai támogatásban részesülő projektek megvalósítását is megnehezíti. A kormány célja, hogy az elnyert pályázati források a rendkívüli körülmények ellenére is a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljanak a magyar vállalkozások és a magyar családok érdekében. Az ITM arra törekszik, hogy minden kedvezményezett teljesíthesse a támogatási szerződésében foglaltakat, és minden fejlesztés megvalósuljon, lehetővé téve a gazdaság mielőbbi újraindítását” – hangsúlyozta Perényi Zsigmond európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

Az intézkedések részeként egyebek mellett:

 • a támogatási előleg általános mértéke 25-ről 50 százalékra emelkedik a kormányzati intézkedésekkel összhangban a veszélyhelyzetben leginkább érintett ágazatok esetén (pl.: turizmus, egyes szolgáltatási szektorok)
 • meghosszabbodik az előleg elszámolásának és a projekt mérföldköveinek határideje, a támogatási szerződések véghatárideje
 • a támogatási szerződések módosítása egyszerűsített módon történik,
 • a nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása ideiglenesen eltörölhető
 • a veszélyhelyzet fennállása alatt a hitelben részesülő adós a hitelszerződésből eredő tőke- és kamatfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap
 • az irányító hatóságok új követelések végrehajtását nem indítják el, a folyamatban lévők végrehajtását felfüggesztik.

Három hónappal automatikusan meghosszabbodik az előleg elszámolásának és a projekt mérföldköveinek határideje, a támogatási szerződések véghatárideje. Az irányító hatóságok a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételek és a hiánypótlás teljesítésére, a tisztázó kérdés megválaszolására nyitva álló határidőket a jogszabály szerint lehetséges leghosszabb határidőben állapítják meg. Az engedélyezési eljáráshoz (pl. építési vagy használatbavételi engedély meglétéhez) kötött cselekmények esetén elegendő az eljárás megindítását igazolni, nincs szükség a jogerős engedélyre az érintett támogatási folyamat (pl. kifizetés) végrehajtásához.

A fejlesztéspolitikai lépések a körülményekre tekintettel megkönnyítik a támogatási szerződések módosítását, és enyhítik a teljesítési követelményeket is. A szerződésmódosítás egyszerűsített módon történik, egyes esetekben a változtatásokhoz kevesebb alátámasztó dokumentumot kell benyújtani, rugalmasabbá válik a források átcsoportosítása. Ha a projekt egy vagy több, a felhívásban meghatározott, önállóan támogatható eleme már megvalósult, a projekt a befejezés előtt arányosan lezárható. Ha a kedvezményezett mulasztásait igazolható módon a veszélyhelyzet okozta, akkor hátrányos jogkövetkezményt (pl. elállást) nem indokolt érvényesíteni. Ha a támogatás nem kifejezetten a munkahelyek megtartására irányult, a veszélyhelyzet időtartama alatt a kedvezményezettnek a foglalkoztatotti bázislétszámot nem kell fenntartania. A nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása ideiglenesen eltörölhető. Ha egy uniós indikátor a veszélyhelyzet miatt nem éri el a támogatási szerződésben meghatározott érték 75 százalékát, a kedvezményezett mentesíthető a támogatás arányos részének visszafizetése alól.

Átmenetileg enyhül a fejlesztéspolitikai rendszer szigora a pénzügyi és elszámolási kérdésekben is. A támogatási előleg általános mértéke 25-ről 50 százalékra emelkedik a veszélyhelyzetben leginkább érintett ágazatok (a kormányzati gazdaságvédelmi intézkedésekkel összhangban pl. turizmus, vendéglátóipar stb.) esetén. A veszélyhelyzet fennállása alatt a hitelben részesülő adós a hitelszerződésből eredő tőke- és kamatfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap, az irányító hatóságok új követelések végrehajtását nem indítják el, a folyamatban lévők végrehajtását felfüggesztik. A beszámoló elutasítása esetén nem kötelező szankcióként a támogatás folyósításának felfüggesztését alkalmazni, ennek lehetősége csupán mérlegelhető.

A járványügyi kockázatok mérséklése érdekében a személyes vagy postai ügyintézéssel kapcsolatos és a rendezvények megtartására vonatkozó előírások is módosulnak. A szükséges dokumentumok benyújtása a postai vagy személyes úton történő ügyintézés helyett átmenetileg az informatikai rendszerben kialakított e-posta szolgáltatással is teljesíthető. A kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt szünetelnek a helyszíni ellenőrzések, azokat a veszélyhelyzet megszűnését követő egy éven belül kell majd pótolni. Vis maior esetnek minősül, ha egy rendezvény (workshop, konferencia stb.) a veszélyhelyzeti intézkedésekkel közvetlen összefüggésben elmarad, ha a költségeket nem fedezi biztosítás, vagy azokat más módon nem lehet visszafizettetni.

Az intézkedésekről szóló részletesebb tájékoztatást a tárca közvetlenül eljuttatja a kedvezményezettekhez, és elérhetővé teszi a kormányzati honlapon is.

FONTOS TUDNIVALÓ !

Tájékoztató civil és egyéb cégeknek nem minősülő szervezetek elektronikus ügyintézési lehetőségeiről

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek nyilvántartási eljárásaiban elsősorban az elektronikus ügyintézés ajánlott az alábbiak szerint.

A bíróság a civil nyilvántartási ügyszakban is, a beadványokat elsődlegesen elektronikusan, ÁNYK űrlapok használatával tudja fogadni.

Amennyiben nem az elektronikus utat használja a beadványa benyújtásához (postai út, gyűjtőláda) – az OBH-nak címzett papíralapú iraton jól látható kiemeléssel kell feltüntetni az ügy tárgyát és a sürgősségét.

A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek űrlapjai az alábbi linken találhatóak.

Iratmásolat, kivonat kérés PK-144 űrlapon, elektronikusan igényelhető. Amennyiben ez illetékfizetési kötelezettséggel jár, az illetéket az adott törvényszék Magyar Államkincstárnál vezetett illeték-bevételi számlájára történő átutalással kell teljesíteni.

Az átutalás közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljáró bíróság - 1/2002.(I.17.) IM rendelet 1. sz. mellékletében foglalt - jelzőszámát, az eljárási illetékfizetésre kötelezett fél nevét, a beadvány bírósági lajstromszámát, melyet a lajstromozási igazolással kapja meg a benyújtó.

Az illeték fizetésről szóló igazolást az ÁNYK űrlapokhoz, egyéb mellékletként lehet csatolni.

A 35.SZ/2020. (III.15.) OBHE határozat 7.-8. pontjára figyelemmel az ügyfélfogadás szünetel.

A civil beszámolókat elektronikus úton (Ügyfélkapu, Cégkapu) szíveskedjenek megküldeni az OBH részére. Az elektronikus úton megküldött beszámolók 1 munkanapon belül feldolgozásra kerülnek. További tájékoztató az alábbi linken találóható.

Az OBH a bíróságok központi honlapján folyamatos tájékoztatást ad a rendkívüli ítélkezési szünetben követendő ügyintézésről.

forrás: birosag.hu

HASZNOS INFORMÁCIÓK KORONAVÍRUS

Megszűnt a rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon

Megszűnt a 2020. március 15-e óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon. A veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III. 31.) Kormányrendelet értelmében a bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek, azonban továbbra is be kell tartani azokat az intézkedéseket, amelyek a járványügyi helyzetben a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják.

A bíróság épületébe az ügyfelek főszabályként továbbra sem léphetnek be és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a kezelőirodákon. A bíróság az eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján foganatosítja.

Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás. Az ügyindításhoz ügyfélkapu, cégkapu vagy hivatali kapu regisztráció szükséges. A papír alapú beadványok postai úton benyújthatóak..

A jogszabály rendezi a polgári, közigazgatási, gazdasági és büntető ügyszakokban az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokat is, melyek a bíróságok honlapján, illetve a kapcsolódó hivatkozásokban olvashatóak, a részletes ügyféltájékoztató IDE kattintva érhető el.

Online bírósági ügyintézés lehetőségei a rendkívüli ítélkezési szünetben

A bírósági eljárások kezdeményezése a rendkívüli ítélkezési szünet idején is lehetséges. Továbbra is valamennyi bíróság előtt, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus – online úton történő ügyindítás. Az ügyindítás előfeltétele, hogy a fél ún. ügyfélkapu, cégkapu vagy hivatali kapu regisztrációval (bővebben: www.magyarorszag.hu) rendelkezzen.

Az ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu regisztráció birtokában a bíróságok előtti ügyindítás az itt feltüntetett módon biztosított:

 

 • polgári peres eljárásban,
 • gazdasági peres eljárásban,
 • munkaügyi peres eljárásban
 • közigazgatási peres eljárásban,
 • büntetőeljárásban,
 • szabálysértési eljárásban,
 • csőd-és felszámolási eljárásban,
 • végrehajtási eljárásban,
 • civil szervezetek nyilvántartásba vételi és változásbejegyzési eljárásaiban,
 • valamennyi nemperes eljárásban (általános meghatalmazás nyilvántartásba vétele, adósságrendezési eljárás stb.).

A 2020. január 1-jét követően kezdődött peres ügyekben a bírósági ügy iratanyaga elektronikus úton, otthonról 0-24 órában online megtekinthető. Az ún. E-akta szolgáltatás igénybevétele itt érhető el, ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu rendelkezésre állása esetén, bírósági regisztrációt követően lehetséges.

A bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal további elektronikus szolgáltatásai ide kattintva találhatók. Az elektronikus szolgáltatások keretében lehetséges:

 

 • az eljárási illeték online megfizetése a Bírósági Fizetési Portálon keresztül,
 • az ún. elnöki panasz benyújtása az e-panasz menüponton keresztül,
 • gazdálkodó szervezetek részére a „csőd – és felszámolási eljárás alatt nem állás tényének” online úton történő igazolása iránti kérelmek benyújtása

A papír alapon intézendő bírósági ügyek nyomtatványai itt érhetők el, és postai úton benyújthatók a bíróságokhoz, valamint elhelyezhetők a bíróságok gyűjtőládájában.

Forrás: https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/online-birosagi-ugyintezes-lehetosegei-rendkivuli-itelkezesi-szunetben

 

További információ a módosításról >

 

TISZTELT ELEKTOROK !

A március 19-i, NEA elektori választás vonatkozásában a civil információs portálra fontos információk kerültek ki, amelyek a kormányablakokban az egészségügyi előírásokkal, illetve a szavazás menetével kapcsolatosak:

Tehát az elektoroknak a kormányablakokban nem kell – és nem is lehet – előjegyzést, időpontot kérniük a választás vonatkozásában, őket soron kívül beengedik és szavazhatnak!

(Mivel azonban a szavazóhelyiségben egyszerre csak egy elektor tartózkodhat, előfordulhat, hogy addig várni kell, amíg az előttünk a választáson részt vevő elektor be nem fejezi a szavazást.)

A NEA elektori választás időpontja 2020. március 19.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti együttműködési Alap civil delegált tagjainak megválasztására szolgáló elektori gyűléseket – a korábban megjelentetett miniszteri hirdetmény szerint eljárva – továbbra is 2020. március 19. napjára hívjuk össze.

A Kormányablakokban a NEA elektori választásra érkező elektorok részére soron kívül biztosítjuk a szavazásban való részvételt. Kérjük, megérkezést követően jelezzék, hogy elektori választáson kívánnak részt venni!

Tisztelt Lakosok!

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az SZKTT Egyesített Szociális Intézményével együttműködve a város lakosai számára ingyenesen hívható zöldszámot tett elérhetővé.

zöldszám: 06-80/ 620-002

Kérjük, hogy a fenti telefonszámot elsősorban az idős, egyedülálló, segítségre szoruló Szolnokon élő lakosok hívják. Munkatársaink az alapvető élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek felíratásában és kiváltásában tudnak segítséget nyújtani.

Egyéb esetben az országosan ingyenesen hívható zöldszámon tudnak információhoz jutni:

06 80 277 455 vagy 06 80 277 456, illetve e-mailen: koronavirus@bm.gov.hu.

Tájékoztatás városi ünnepségekkel kapcsolatosan
Szolnok Megyei Jogú Város Pályázata Civil szervezetek részére

 

Értékteremtő Közösségekért Díj Szolnokra ill. a megyébe került

Fantasztikus érzés volt 2020.02.14-én szolnokinak lenni, hiszen két városunkhoz ezer szállal kötődő díjazott kapta meg az első alkalommal odaítélt Értékteremtő Közösségekért díjat. Gulyás Gergely miniszter úr dr.Nagyné Varga Ilonának és az Életjel speciális mentőcsapat kapta adta át az elismerést.

dr. Nagyné Varga Ilona a civil szervezetek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató húszéves munkája elismeréseként, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység példaértékű értékteremtő tevékenysége, valamint magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Gratulálunk a díjazottaknak és további sikeres munkát kívánunk !

Átadták az Értékteremtő Közösségekért-díjat

Az Életjel Mentőkutyás egység és Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa igazgatója, a Szolnok Városi Civil Tanács elnöke kapta az újonnan alapított Értékteremtő Közösségekért-díjat. Az elismerést a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át pénteken Budapesten.

Gulyás Gergely elmondta: az elismeréssel szeretnék megköszöni egy nagyszerű közösség és egy nagyszerű személyiség hosszú éveken át tartó, a nagyközönség számára csupán néhány pillanatban nyilvánvalóvá váló, ugyanakkor életbevágóan fontos, semmivel nem pótolható munkáját.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
A közösségek jelentik a legnagyobb emberi erőforrást, kapcsolati hálót az egyén, a helyi közösség és a nemzet egésze számára is - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a nemzet maga is közösség, amelynek tagjait nemcsak a közös múlt, hanem a közös jelen, a mindennapok együtt átélt élményei kötik össze.

Kiemelte, minden értékteremtő közösség fontos: a család, az iskola, a szakmai szervezetek, a kultúra és a sport közösségei, a karitatív munkát végző csoportok, az egyházak.

A rendszerváltoztatás legfontosabb feladata az volt, hogy újjá kellett építeni azokat a közösségeket, amelyeket a kommunista diktatúra szándékosan felszámolt. Ez a munka elsősorban nem politikai feladat volt, és soha nem is lehet az - jelezte.

Gulyás Gergely rámutatott: az országnak az az érdeke, hogy az értékteremtő közösségek szabadon, a maguk elkötelezettsége és lehetőségei szerint bejárhassák saját útjukat.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
A civil szervezetek három évtizedes hazai története jól mutatja, milyen kulcsfontosságú az együttműködés. A kezdeményezések sikerre segítése érdekében növelték évről évre a civil szervezeteknek nyújtott állami támogatások összegét. Ma két és félszer többet költenek a támogatásokra, mint 2010-ben - mondta el a miniszter, megjegyezve azt is, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékának önkéntes felajánlása 2019-ben több mint 27 ezer szervezet számára csaknem 9 milliárd forintot jelentett.

Gulyás Gergely a díjazottakat méltatva elmondta: Nagyné Varga Ilona sokat tett azért, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek értsék és segítsék egymás munkáját, miközben mindenki megtarthatta a saját álláspontját és elláthatta saját feladatát. Az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység 1994 óta több mint ezer éles bevetésben vett részt hat országban.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az Értékteremtő Közösségekért-díj hiánypótló elismerés, eddig még így nem tüntették ki a civil társadalmat. Kitért arra is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap keretében jövőre 10 milliárd forintot osztanak szét a civil szervezetek között.

Mint a díjátadáson elhangzott, az Értékteremtő Közösségekért-díj annak a civil szervezetnek - határon túli is lehet - adományozható, amelynek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, továbbá annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja, vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez.

A díj létrehozásával a civil szférához köthető, valamely adott szakterületen végzett kiemelkedő teljesítményt, kimagasló szakmai tudást és munkásságot, illetve valamely nagyszabású megvalósítást, a társadalmi értéket teremtő és megőrző munkásságot, az alkotói tevékenységet, példajellegű életművet kívánják elismerni.

A nyilvános felhívásra 26 civil szervezet és 21 természetes személy érvényes jelölése érkezett 15 megyéből, a fővárosból, valamint Kárpátaljáról és Délvidékről.

A díjazottak másfél millió forintban részesülnek.

Nagyné Varga Ilona a civil szervezetek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató húszéves munkája elismeréseként, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység példaértékű értékteremtő tevékenysége, valamint magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Értékteremtő Közösségekért Díj Szolnokra ill. a megyébe került

Fantasztikus érzés volt 2020.02.14-én szolnokinak lenni, hiszen két városunkhoz ezer szállal kötődő díjazott kapta meg az első alkalommal odaítélt Értékteremtő Közösségekért díjat. Gulyás Gergely miniszter úr dr.Nagyné Varga Ilonának és az Életjel speciális mentőcsapat kapta adta át az elismerést.

dr. Nagyné Varga Ilona a civil szervezetek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató húszéves munkája elismeréseként, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység példaértékű értékteremtő tevékenysége, valamint magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Gratulálunk a díjazottaknak és további sikeres munkát kívánunk !

 

1997-ben civil kezdeményezésre február 1-jét választották a civilek napjának Magyarországon. Február 01. napja a civilek napja Magyarországon , így Szolnokon is , Ünnepeljünk Együtt ! Ebből az alkalomból a CONTACT MKSZ , mint a Jász Nagykun Szolnok megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa 2019. évben megalapította a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Díjat. Várjuk a díjra a jelöléseteket legkésőbb 2020.01.28 napjáig.

 

 

2020.01.31. - Civilek Napja

>>> Vissza a Főoldalra<<<
>>> Tovább az archívált cikkekhez (2020)<<<

>>> Tovább az archívált cikkekhez (2019)<<<

>>> Tovább az archívált cikkekhez (2018)<<<

>>> Tovább az archívált cikkekhez (2017)<<<

>>> Tovább az archívált cikkekhez (-2016)<<<