Trianon 100. évfordulóján Magyarország Kormánya azt üzeni a velünk élő őshonos nemzetiségeknek és mindenkinek, hogy mi nem csupán elviseljük, hanem kifejezetten támogatjuk és nagyvonalúan segítjük a velünk élő őshonos nemzetiségek identitásának megőrzését és továbbadását – mondta a Parlamentben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A magyar gazdaság megszenvedte a járványügyi válsághelyzetet, de  jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

A május 15-én hatályba lépett új JNSZ Megyei Területrendezési Tervről és a frissen megjelent új megyei értéktár könyvről tartott ma sajtótájékoztatót Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke és Mészáros János megyei főépítész, a JNSZ Megyei Értéktár Bizottság titkára.

Hubai Imre elmondta, hogy a megyei területrendezési terv akkor jó, ha az országos célokat úgy teljesíti, hogy közben a helyi adottságokat figyelembe veszi és a lehető le...

Korlátozott számban az esemény személyesen látogatható. A teremben maximum 80 fő tartózkodhat. Részvételi visszajelzést a galo.anita@jnszm.hu e-mail címre kérünk június 4. 15:00 óráig.
Helyszín: Megyeháza (Szolnok, Kossuth Lajos út 2.)
Köszönjük, ha megosztja!

A veszélyhelyzet alatt meghozott szükségszerű intézkedések eredményeként, az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájával, valamint az emberek fegyelmezett magatartásával kedvezőbbé vált a járványügyi helyzet Magyarországon. Ennek következményeként, 2020. június 1-től lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése.

"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.

Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak."

/Apostolok cselekedetei 2:1 - 2:4, RÚF 2014/

A kunegyesei nagyszülőkkel bíró Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó Nefelejcs c. meséjét hoztuk szeretettel Gyermeknapra!

Szóljon ez a nap a kis- és nagy gyermekekről, gyermeklelkű felnőttekről!

Befejeződött a Tisza park felújítása, így a Tisza-hídtól a Tiszavirág gyaloghídig egy gyönyörű parkrendszer csábítja sétára a szolnokiakat és az ide látogatókat. Mindegyik parknak saját karaktere van – Angol park, Rózsakert, Verseghy park, Tisza park -, a gyaloghídnál pedig a Nívó-díjas Tiszai hajósok terén pihenhetünk meg.

A járványhelyzet alatt az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület gondolt egyet, és feldobta a labdát a fiataloknak, hogy írjanak cikket arról, hogyan látják ők a turizmus várható alakulását. Érettségi ide vagy oda, nagy örömükre Éri Csenge, a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakgimnázium végzős tanulója, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diák Önkormányzat vezetőségi tagja és PR koordinátora vállalta a feladatot.

Ha kíváncsiak rá, hogy egy 18 éves, hogyan látja a turizmus jövőjét, kattintsanak a linkre!
http://www.alfoldszive.hu/bejegyzes/turizmus-a-jovoben

Az elkészült új piacnak az a legnagyobb jelentősége, hogy itt együtt vagyunk, beszélgethetünk, és nem a virtuális térre szorul a közösségépítés, hanem itt zajlik helyben - mondta Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke a jászszentandrási helyi termelői piac mai átadó ünnepségén. Az eseményen beszédet mondott Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője és Kolláth Bálint, a település polgármestere is.

A 25 millió forint költségű beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megyei forrásából valósult meg. A projekt része volt Jásziványban egy hasonló volumenű piac kialakítása is, mely tavaly év végén készült el.

Dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkár, illetve Kristi Karelsohn budapesti észt nagykövet május 28-án aláírta a magyar-észt Kulturális Együttműködési Program 2020-2022 között megvalósítandó munkatervét. Az eseményen részt vett Kreet Paljas, a magyarországi Észt Intézet igazgatója és Kenneth Kopamees, az észt nagykövetség misszióvezető-helyettese is.

Ma tartotta 25. jubileumi ülését a Hungarikum Bizottság, ahol döntés született arról, hogy bekerül a Hungarikumok Gyűjteményébe:

  • a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely,
  • a klasszikus magyar szablyavívás,
  • a szőregi rózsatő,
  • a tiszavirágzás.

A mai bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

Ellenkampányt szervez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a dohányipar agresszív taktikáira reagálva: idén május 31-én a Dohányzásmentes Világnap alkalmával kívánja felhívni a figyelmet a cigarettázáshoz kapcsolódó egészségügyi és gazdasági károkra.

A Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter által életre hívott orvostudományi kutatási konzorcium ma mutatta be az eddig elért eredményeket a kórházak főigazgatóinak tartott szakmai videokonferencián. A konzorcium többek között a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban a vírus természetével, a fertőzés lefolyásának mechanizmusával foglalkozik, továbbá a lehetséges vakcinát és a különböző terápiás kezelések lehetőségeit kutatja.