Júniustól a magánorvosok is az EESZT-be töltik betegeik egészségügyi adatait

Minden egészségügyi szolgáltató érdeke, hogy az ellátottak minél hatékonyabb és jobb ellátást kapjanak

Minden egészségügyi szolgáltató érdeke, hogy az ellátottak minél hatékonyabb és jobb ellátást kapjanak

2020. június 1-vel a közfinanszírozott szolgáltatók után a magánegészségügyi szolgáltatóknál keletkezett adatok is megjelennek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében. Ennek értelmében 2020. júniusától a magánorvosok által felírt eReceptek és az elvégzett ellátások, beavatkozások adatai is elérhetővé válnak az EESZT-ben. A kezelőorvosok számára pedig hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményekben meglévő vizsgálati eredményei, gyógykezelési, gyógyszerelési és betegadatai.

A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyről elérhetőek legyenek minden kezelőorvos számára, függetlenül attól, hogy a szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben vették igénybe a páciensek.

A magánszolgáltató orvosok EESZT-hez való csatlakozásával a kezelőorvosok számára több információ áll majd rendelkezésre a betegekről. Lekérdezhetik a betegük gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait és láthatják a számára felírt és ki nem váltott gyógyszereket. A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis az ellátási dokumentumok utaztatása szükségtelenné válik. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást. Az állampolgárok pedig egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel az EESZT Lakossági Portál felületén (eeszt.gov.hu).

Az állampolgárok számára kialakított felületen / eeszt.gov.hu/ bárki megtekintheti a saját, EESZT-be került egészségügyi információit. A portálon minden egészségügyi adat megtalálható, melyeket az EESZT-hez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek. Megtekinthetők például a zárójelentések, laborleletek, eReceptek és értesítés is kérhető, ha valamilyen dokumentum – beutaló, vény, egyéb egészségügyi dokumentáció – kerül rögzítésre a pácienssel kapcsolatban az EESZT-be.

(EMMI)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma