Nem csoportazonos donorként is segíthetünk irányított véradáskor

Direkt és támogató formában egyaránt célba érhet a készítmény.
Direkt és támogató formában egyaránt célba érhet a készítmény.

Az emberi vér mással nem pótolható, így véradókra mindig szükség lesz. Megyénkben tavaly 12 160 segítő szándékút regisztráltak,
közülük 906-an első alkalommal ültek a székbe. Országos szinten az irányított véradások az összes körül-belül húsz százalékát
teszik ki. A szabályozás viszont október negyedikén változott – utánajártunk a részleteknek.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben.

– Vérátömlesztésre (transzfúzióra) elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek alkalmával van szükség. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán öt napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága – hívja fel a figyelmet honlapján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly tizenkétezer-százhatvanhárom megjelent véradót regisztráltunk, ebből első alkalomra jelentkező kilencszázhat volt. A megye véradóinak elkötelezettségét jelzi, hogy többen már száz feletti véradással rendelkeznek – hangsúlyozza hírportálunknak Kántor Katalin, az OVSZ kommunikációs munkatársa.

Országosan az irányított véradások az összes körülbelül húsz százalékát teszik ki, október 4-től ez két formában működik: direkt és támogató irányított véradásként.

– A direkt forma abból a sok évtizeddel ezelőtti megfontolásból ered, hogy a rokonok, ismerősök által adott vér kisebb kockázattal rendelkezik a fertőzések vérrel történő átvitele szempontjából. A jelenlegi szűrővizsgálati technikák alkalmazása mellett azonban nincs kimutatható előnye ennek.

A vérrokonok közötti adományozás viszont súlyos immunológiai kockázatot is hordozhat, melyet egy időigényes eljárással, úgynevezett besugarazással szükséges kivédeni.

– Ugyanakkor a direkt irányított véradás során a véradók lélektani nyomás alatt vannak. A külső késztetés miatt a véradásra jelentkező rokon, ismerős hajlamos lehet elhallgatni rizikós életvitelét annak érdekében, hogy adhasson vért, ami növeli a kedvezményezett beteg kockázatát – részletezi a szakértő.

Míg a direkt irányított véradás csak vércsoport-azonosság esetén jöhet létre, addig az új, támogató formánál ez nem követelmény.

– A támogató véradás keretében leadott vér nem kerül közvetlenül a beteghez. Az alkalmat a számítógépes rendszerben a kedvezményezett beteg tajszámával rögzítjük, és a leadott vér a központi vérkészletet növeli. Amennyiben a véradástól számított harmincöt napon belül – ez a vérkészítmény felhasználhatósági ideje – a kedvezményezett beteg számára annak kezelőorvosa vért igényel, a központi készletből megkapja. Így nem kell elküldeni a nem vércsoportazonos segítőket, ugyanakkor csökken a lélektani nyomás, és növekszik a véradás biztonsága – részletezi Kántor Katalin.

Gördülékenyebb rendszert dolgoztak ki, a betegek már hamarabb hozzáférhetnek a készítményekhez

A nemrég bevezetett új rendszer már az első tapasztalatok alapján is rugalmasabb a támogató véradások tekintetében, mivel a betegek hamarabb hozzáférhetnek a szükséges készítményekhez.

– Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt által szervezett kampányokra nem hatnak károsan az egyéb vérgyűjtési események, hanem kiegészítik azokat, mivel elsődlegesen az új véradók megszólítását szolgálják, míg az ismétlődő alkalmakra a már nyilvántartásunkban szereplő donorokat hívjuk meg – foglalja össze a tapasztalatokat Kántor Katalin, az OVSZ kommunikációs munkatársa.

Forrás: szoljon.hu