Továbbfejlesztik a krízisidőszakra való felkészülés intézményes rendszeré

A kormány több ponton továbbfejleszti a hajléktalanellátásban a téli időszakra, az úgynevezett krízisidőszakra való felkészülés intézményes rendszerét - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány több ponton továbbfejleszti a hajléktalanellátásban a téli időszakra, az úgynevezett krízisidőszakra való felkészülés intézményes rendszerét - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly közölte, a felkészülés érdekében már meghirdették a hajléktalanokat ellátó szervezetek számára a mintegy 360 millió forint keretösszegű, a krízisidőszak többletterheinek finanszírozására szolgáló pályázatot, amelynek már fontos része a diszpécserszolgálatok megerősítése is.

A krízisidőszakban 1500-zal növelik a hajléktalan emberek számára rendelkezésre álló férőhelyek számát - közölte.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt télen tapasztalt rendkívüli hideg miatt a kormány úgy döntött, az említett pályázati kereten felül további 50 millió forintos keretet biztosít a hajléktalanokat segítő szervezeteknek biztonsági tartalékként, hogy ha további igények mutatkoznak a krízisidőszakban, akkor azokra legyen forrás.

Továbbá a társadalomba való visszailleszkedés segítésének része lesz a lakhatási támogatás rendszere - mondta Czibere Károly, hozzátéve: a segítő szervezetek albérleti hozzájárulást tudnak majd biztosítani hajléktalan embereknek, akiket már felkészítettek arra, hogy önállóan tudjanak lakni.

Az államtitkár az újítások között sorolta fel azt is, hogy a parlament a kormány javaslatára döntött arról: bevezetik az úgynevezett vörös kód intézményét. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a vörös kódot, akkor a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos kapacitásokat is meg kell nyitni a hajléktalan emberek előtt, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni - magyarázta.

Czibere Károly közölte: kötelező lesz használni ezt az eljárási rendet november elsejétől, a krízisidőszak kezdetétől. Az eljárási rendet a következő hónapokban adja ki a kormány, és ennek alapján a legextrémebb esetekben 1-3 férőhely erejéig a bentlakásos intézményekben is rendelkezésre áll majd ellátás hajléktalanoknak.

Hangsúlyozta: senki sem éjszakázhat az utcán, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy ne az utcán aludjon.

Czibere Károly kitért arra is, hogy indul majd egy 200 millió forintos keretösszegű program a speciális szükségletű - szenvedélybeteg, mentális zavarokkal küzdő - hajléktalan emberek megsegítésére.

Elmondta, a kormány az otthoni kihűléses esetek visszaszorítása érdekében döntött arról is, hogy ez esetben is november elsejével kötelező eljárásrendet léptetnek életbe, amely arról szól, miként működtessék a közösségi jelzőrendszert a falugondnokok, a tanyagondnokok, a házi gondozást végzők, valamint a család- és gyermekjóléti szolgálatok. Jelezni kell, ha kihűlés által veszélyeztetett emberről szereznek tudomást, ez többnyire magányos idős embereket jelent - fűzte hozzá az államtitkár.

Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke kiemelte: a krízisidőszakra vonatkozó pályázat mostani kiírásának köszönhetően november elsején már a szervezeteknél lehet a pénz, amelyből a téli ellátást biztonsággal tudják majd működtetni.

Közölte, egy új programnak köszönhetőn idén télen Budapesten mintegy 30 olyan ember tudtak "elmozdítani" a közterületről, aki huzamosan ideje élt már az utcán.

Lőrincz Norbert szólt arról is, egy 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású programnak köszönhetően naponta 4 ezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek.

A közalapítvány elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy meleg ugyanolyan veszélyt jelenthet a hajléktalanokra, mint az extrém hideg. Ilyenkor ugyanis a kiszáradás veszélyezteti őket, ezért az emberek odafigyelését kérte.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tovabbfejlesztik-a-krizisidoszakra-valo-felkeszules-intezmenyes-rendszeret