Kezdőlap

 

Üdvözöljük a honlapunkon!

Cím: 5000 Szolnok, Baross u. 56.
Telefon: 06 (56) 221-882 06 (56) 513-000
E-Mail: info@contactmksz.hu
Web: www.contactmksz.hu
skype elérhetőség: contactceges@gmail.com
chatbox elérhetőség: http://contactmksz.hu/chatbox/
Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 08 - 16 óráig Igény esetén: 19 óráig

 

Kedves Civil Partnereink!

 

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága szervezésében a 2021. évi Civilek Napja alkalmából ONLINE konferenciát tartunk

 • 2021. február 4-én,csütörtökön 11:00-13:40 óra között, „Új kihívások a civil közösségek tevékenységében” címmel!

  A konferenciát az alábbi linken lehet megtekinteni:

  https://me.str.video.gov.hu/hu/live/view/14319?key=jaebhxbwvylkmajbtgbn

  A konferencia programját csatoljuk.

  Hallgassák/nézzék meg a jövőre nézve is NAGYON HASZNOS előadásokat!

  Átadták a megyei Civil Díjakat

  Kedden, a biztonsági előírások betartása mellett, Szolnokon adták át a megyei Civil díjakat.

  Február elseje a Civilek Napja. Az erős civil hálózat a sikeres társadalom alapköve. A civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte nélkülözhetetlen a mindennapokban.

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ CKSZK, (korábban CIC) cím birtokosa, a CONTACT Mksz 2019-ben megyei Civil Díjat alapított a jeles nap tiszteletére. Az elismeréssel azok tevékenységét méltatják, akik civil szervezetként, vagy szervezet tagjaként kimagasló tevékenységet folytatnak, illetve folytattak.

  A hagyományos ünnepélyes díjátadó rendezvényt idén a járványhelyzet miatt nem tarthatták meg, a díjazottak kedden zárt körben, a biztonsági előírások betartása mellett vehették át oklevelüket a szolnoki Civil Házban.

  Ez alkalommal két személy és két szervezet kapott elismerést.

  Turi László, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység vezetője. Megalakulása óta az általa vezetett mentőcsoport több mint ezer éles bevetésen vett részt, nemcsak hazai terepen, hanem a világ hat országában, többek között katasztrófák utáni mentésekben. 2015-ben önkéntes tűzoltóságot is létrehoztak, mely azóta több mint 300 tűzesetnél, illetve balesetnél vettek részt bevetésen.

  Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetőjeként, az egyesület alkalmazottjaként tizenöt éve kimagasló sikerességgel végzi feladatait. Munkája révén számos sikeres kiállítás valósult meg, Szolnokon, az ország más részeiben és külföldön is. Képzőművészként, zenészként, művészeti szervezőként és teoretikusként jelentős értéket hozott létre. Díját betegség miatt később veszi át.

  Az „Alföld Szíve„ Térségi Turisztikai Egyesület kilenc éve végzi a térség, benne a megyeszékhely turisztikai kínálatának népszerűsítését és ismertségének növelését. A szervezet jelenleg 46 tagot számlál. Kezdettől együttműködnek a szolnoki önkormányzat turizmusért felelős osztályával, a TOURINFORM Szolnok Irodával és a megye turisztika szereplőivel. Működtetik a megye turisztikai honlapját és több közösségi felületet, jeles rendezvények fűződnek nevükhöz. Ők működtetik többek között a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztalt is.

  Túrkevéért Alapítvány 30 éve alakult, zeneiskolaként. Megkapták Túrkevén a felújított hajdani postaépület, melyet 1993-ban Kocsis Zoltán zongoraművész a zene hajlékává avatott. A környező településeken az Egressy Béni Zeneiskola tagintézményeiben is megkezdték a zeneoktatást. Az önkormányzattal együttműködve létrehozták a 48-as emlékparkot. Megvalósították a KÚT-SKANZEN-t, ahol a19. századi alföldi kútfúrásnak állítottak emléket. A testvérvárosi kapcsolatok kiépítésében is részt vállaltak.

  Forrás és képgaléria: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-megyei-civil-dijakat-3242056/

  CIVILEK NAPJA 2021 .

  Már több mint 20 éve február elseje a Civilek Napja. A civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte nélkülözhetetlen a mindennapokban, tevékenységük kiegészíti és összeköti az állami szereplőket, a vállalkozásokat és a társadalmat. Ezért a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat kiemelt céljának tekinti a valódi civil szervezetek támogatását, a civil szektor megerősítését JNSZ megyében és a külhoni magyar civil szervezetek között egyaránt.

  Megyénkben nagyon aktív és sokszínű a civil élet. Kulturális és sport szervezetek, tánccsoportok, nyugdíjas egyesületek, klubok, oktatási és szociális civil szervezetek tucatjai működnek, lehetőséget adva arra, hogy a városban élők megtalálják azokat a közösségeket, melyekhez szívesen csatlakoznának. Legyen szó előadásokról, megemlékezésekről, szórakozásról, valamilyen hobbiról, érdekvédelemről, vagy mások segítéséről. Nincs olyan területe a megyei életnek, ahol a civilek ne lennének jelen. Tevékenységükkel színesebbé, érdekesebbé és élhetőbbé teszik megyénket.

  Köszöntünk minden Jász-Nagykun-Szolnok megyei civil szervezetet 2021-ben a Civilek Napján !

  Munkájukhoz a JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ csapata sok sikert kíván ebben az évben is !

  Civil Forrás Hírlevél Különszáma : Civilek Napja 2021

 • Magyar Kultúra Napja
  Ma van 198 éve, hogy Kölcsey Ferenc végzett a Himnusz megírásával, melynek sorait azóta is ismeri és énekli minden magyar. Kulturális értékeink és egyedülálló magyar nyelvünk közösséget, egy nemzetet teremtett itt a Kárpát-medencében. A magyar kultúra közös kincsünk, vigyázzunk rá!

   

  Elkészült a Megye és a Város 2030ig szóló gazdaságfejlesztési stratégiája, melyben a civil szervezetek is helyet kaptak a Megyei stratégiában.
  Történelmi jelentőségű megállapodásnak nevezte Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, hogy lezárult az Északkelet- magyarországi gazdasági régió stratégiai egyeztetése. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere azt emelte ki, hogy a 2030-ig tartó fejlesztések mellett eltörpül az 1975-ös, a város fennállásának 900. évfordulója alkalmából elindított programok. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a következő tíz évben tizenötezer- milliárd forint uniós támogatás érkezik Magyarországra, ehhez a magyar költségvetés ugyanekkora forrást képes tenni.

   

  Meglévő értékeinkről kiinduló fejlesztések

  Elkészült a megye és a város 2030-ig szóló gazdaságfejlesztési stratégiája, amely hamarosan jóváhagyásra a kormány elé kerül. Erről hétfői szolnoki sajtótájékoztatóján a területért felelős szakminiszter számolt be. Palkovics László egyebek mellett közölte: a most kezdődött évtizedben a megye és a város összesen mintegy 1900 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat. A megyei stratégia az idén 145 éves megye meglévő értékeire és adottságaira alapozva 6 ágazat fejlesztési irányait fogalmazza meg, melyben a civil szervezetek is helyet kaptak.

   

  1997-ben civil kezdeményezésre február 1-jét választották a civilek napjának Magyarországon. Február 01. napja a civilek napja Magyarországon , így Szolnokon is , Ünnepeljünk Együtt ! Ebből az alkalomból a CONTACT MKSZ , mint a Jász Nagykun Szolnok megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa 2019. évben megalapította a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Díjat. Várjuk a díjra a jelöléseket legkésőbb 2021.01.28 napjáig.
  Adventi Civil Börze
  Még december 23-ig tart országos Civil Adománygyűjtési akciónk. Kérjük támogassák a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Civil szervezeteket:

  Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület bemutatkozását az alábbi linken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=i11OZn7W9jI&feature=youtu.be

  ℹ️ ÉN IS VAGYOK! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete honlapja: https://www.enisvagyok.hu/

  ℹ️ Szőke Tisza Kulturális és Szociális Alapítvány honlapja: https://szoketisza.hu/bemutatkozas

  Szalay –Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár Úr a kampányban aktívan részt vesz. Köszönjük! 🙏

  Szalay-Bobrovniczky Vince: https://bit.ly/2IJlqly

  A kampányunkat segíti : Reviczki Gábor színművész úr is !  Köszönjük !  ⛄

  Reviczky Gábor: https://bit.ly/3magiEq

  A kampányunkat segíti Rúzsa Magdi művésznő is !  Köszönjük ! 🥫🍽

  Rúzsa Magdi: https://bit.ly/374ZQ4f

  JNSZ Megyei Adventi Civil Börze fővédnöke dr.Kállai Mária képviselő asszony.  Köszönjük! 🎁

  Dr. Kállai Mária :https://bit.ly/37S51Uq

   

  Még 2020.12.23.-áig tart az Adventi Civil Börze!
  A Miniszterelnökség a Civil Központok országos hálózatával együttműködve teret és lehetőséget biztosít a karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtéshez a civil szervezetek számára, rendhagyó módon online térben az „Adventi Civil Börze” megszervezésével.
  A börzén résztvevő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Szervezetek:

  NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK ÖNZETLEN TÁMOGATÁSÁT!

  2020.12.03-Szeretetdoboz átadás

  A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat , a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület , és a Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete is csatlakozott a JNSZ Megyei Önkormányzat és a Magyar Református Szeretetszolgálat  közös Szeretetdoboz akciójához . December 3-án adtuk át nagy mennyiségű tartós élelmiszer  adományunkat Hubai Imre elnök Úrnak .

   

  Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár úr gondolatai:

  2020-ban a járványhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos adventi vásárok megtartását. Emiatt sok civil szervezetnek nem lesz lehetősége a már szokásossá vált adventi adománygyűjtő kampánya fizikai megvalósítására. A Miniszterelnökség a Civil Központok országos hálózatával együttműködve teret és lehetőséget szeretne biztosítani a civil szervezetek karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtéséhez egy új, rendhagyó, az online térbe „költöztetett” Adventi Civil Börze megszervezésével.

  A Civil Központok közreműködésével megyénként két-három civil szervezet vesz részt adománygyűjtő kampányával az Adventi Civil Börzén. A bemutatkozó szervezetek változatos tevékenységi területeken segítik a közösségek fejlődését: értékteremtő, értékmegőrző munkája kiemelkedő és minden esetben támogatásra méltó.

  A megyék és a főváros résztvevő szervezetei nem egyszerre mutatkoznak be, hanem az adventi kalendáriumok hagyományainak megfelelően hétről hétre. Az adventi időszak három hétfőjén általában megyénként (és a fővárosból) egy-egy szervezet mutatkozik be rövid leírással és egy pár perces rövidfilm segítségével. Karácsonyhoz hétről hétre közeledve tehát egyre több civil szervezet adománygyűjtő kampányát ismerheti meg a széles közönség, így egyre több szervezet esetében nyílik lehetőség az adventi időszakban apró jó cselekedetek, adományok felajánlására.

  Karácsonyig érdemes tehát minden héten ellátogatni a weboldalra, hiszen minden héten újabb közösség értékes, példamutató tevékenységével ismerkedhetünk meg.

  A szervezetek igény esetén apró ajándéktárgyakkal köszönik meg az adományt. Az ajándéktárgyakat számos esetben maguk a szervezetek tagjai, foglalkoztatottjai készítették el. Az adományozónak a kampányfelületen feltüntetett elérhetőségeken (pl. honlap, e-mail cím stb.) keresztül lehetősége nyílik az adományt fogadó szervezettel való kapcsolatfelvételre és az ajándéktárgy kiválasztásával, illetve annak eljuttatásával kapcsolatos egyeztetésre.

  Az Adventi Civil Börze 2020. november 23-tól kezdődően 2020. december 23-ig zajló program.

  2020. november 23.

  2020. november 30.

  2020. december 7.

  Az adományozás módja:

  Bármely magán- és jogi személy adományozhat bármekkora összeget. Az adományozás banki átutalással történik, a közleménybe az „Adventi Civil Börze” (vagy röviden „ACB”) megjegyzést szükséges beírni. Egy adományozó akár több, neki tetsző és a bemutatkozás során számára meggyőző szervezetnek adományozhat. Az adományt fogadó szervezet utaláshoz szükséges adatai a kampányfelületen, illetve a szervezet honlapján találhatóak. Javasoljuk, hogy az ajándéktárgyakkal kapcsolatban az adományozó keresse fel az általa kiválasztott civil szervezetet a megadott elérhetőségen keresztül.

  JNSZ Megyei Andventi Civil Börze Fővédnöke dr. Kállai Mária országgyűlési Képviselő asszony.

  Kérjük segítse adományával a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületet.

  Kérjük segítse adományával a  Szőke Tisza Kulturális és Szociális Alapítványt.

   

   

  Tisztelt Partnereink!

  Deák Jánosné a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületének elnöke, a Szolnok Városi Civil Tanács Tagja, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei civil díjjal kitüntetett temetése 2020. szeptember 11.-én (pénteken) 14:30 órakor a Körösi úti Római Katolikus temető lesz!

  CIVIL SZERVEZETEK FIGYELEM !

  2020.07.01. napjától KÖTELEZŐ a civil szervezetek számára az online számla regisztráció.

  A regisztrációs folyamatát az alábbi anyag segíti . Ha elakad vagy megakad segítséget kérhet az info@contactmksz.hu oldalon vagy a 0656/221-882 telefonszámon

  Kedves Partnereink !

  2020. július 1-jétől megváltozik az országos Civil Információs Centrum (CIC)hálózat neve. Az elkövetkező időszakban Civil Közösségi Szolgáltató Központként működünk tovább, azonban szolgáltatásaink nem változnak.

  A támogató, szolgáltató hálózat 2012. július 1-jén kezdte meg működését. A hálózat tagjai működtető civil szervezetek minden megyében és a fővárosban kialakították irodáikat és várják a tanácsra, segítségre szoruló, vagy informálódni vágyó civil szervezetek képviselőit, munkatársait.

  Feladataikat képezi többek között a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, továbbá az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése.

  A JNSZ Megyei Civil Szolgáltató Központ  által nyújtott főbb közösségi szolgáltatások a következők:

  • segítséget nyújtanak a civil szervezetek számára az adminisztratív kötelezettségek teljesítéséhez;
  • tájékoztatást nyújtanak támogatási lehetőségekről, pályázati kiírásokról;
  • gyakorlati segítséget kínálnak és egyénre szabott tanácsadást végeznek civil szervezetek számára (jogi, közhasznúsági kérdésekben; pénzügyi, könyvelési, adózási kérdésekben; pályázati módszerekre, technikákra vonatkozóan; számítógép-kezelés területén);
  • elősegítik a kommunikációt és ösztönzik az együttműködést a szektoron belül, és a szektorok között egyaránt
  • Magyar – külhoni magyar kapcsolatok fejlesztése a határon túli civil szervezetekkel együttműködve

   

  CIVIL SZERVEZETEK FIGYELEM ! 2020.07.01. napjától KÖTELEZŐ minden civil szervezet számára az online számla regisztráció, függetlenül attól, hogy állít e ki számlát vagy nem .

  A regisztrációs folyamatát az alábbi anyag segíti . Ha elakad vagy megakad segítséget kérhet az info@contactmksz.hu oldalon vagy a 0656/221-882 telefonszámon .

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  A Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap pályázatait a civil szervezetek KIZÁRÓLAG elektronikus úton nyújthatják be a NIR felületen.

  A felületet csak regisztrált felhasználók tudják használni .

  Alábbi linken található REGISZTRÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÍTSÉGÉVEL ( CSAK ÚJ PÁLYÁZÓKNAK) el tudja végezni a regisztrációt, ha megakad vagy elakad hívja a 0656/221-882 , vagy a 0620/3227225 telefonszámot , írásban az info@contactmksz.hu

  oldalon kérhet segítséget a JNSZ Megyei CIC munkatársaitól.

  https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/02/NIR_Regisztracios_utmutato.pdf

   

  Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2020. évben meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai.

  A Kormány elkötelezett a kistelepüléseken élők számának megtartása, növelése, életminőségének javítása, valamint ezzel összefüggésben ezen települések fejlesztése iránt, amelyre tekintettel a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos vezetésével kidolgozásra került a Magyar Falu Program.

  A Magyar Falu Program célja az 5000 fő lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. A Kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására, és ehhez kapcsolódóan a 2020. évi Magyar Falu Program új programeleme a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása.

  A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

  letölthető dokumentumok a Magyar Falu Program- Civil Falusi Civil Alap pályázataiban:

  MFP_CIVIL_Pályázati kiírás-2

  MFP_CIVIL_Útmutató

  MFP_CIVIL_ÁSZF

   

  Kedves Civil Partnereink !

  A JNSZ Megyei CIC szakmai gyakorlati tanácsadásai , és képzései egy része online térben is zajlanak 2020.05.14 napjától . Hasznos gyakorlati bemutatókkal próbáljuk Önöket segíteni a távolból : a pénzügyi, könyvviteli és adózási tanácsadás, a pályázati és forrásteremtési tanácsadás , jogi és közhasznúsági tanácsadás , adományozással, önkéntességgel kapcsolatos tanácsadás a számítógép kezelési és informatikai képzés, és közigazgatási civil képzés vonatkozásában . A feltöltéseket folyamatosan végezzük .

  1. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 1 alkalom : Dokumentum hitelesítés . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET.

  2. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 2 alkalom : TAONY nyomtatvány gyakorlati kitöltése . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  3. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 3 alkalom : E-ÖNKORMÁNYZATI PORTÁL nemleges adóigazolás gyakorlati kitöltése . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  4. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 4 alkalom: E-ÖNKORMÁNYZATI PORTÁL nyilatkozat a helyi iparűzési adó mentesség megszerzéséhez gyakorlati kitöltése . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  5. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 5 alkalom : 18KOZ nyomtatvány Adó 1% elszámolásához gyakorlati kitöltése A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  6. Pénzügyi , könyvviteli és adózási tanácsadás 6 alkalom : Egyszerűsített éves beszámolók gyakorlati kitöltése A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

   

  1.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 1 alkalom: Civil szervezetek regisztrációja az EPER rendszerben . A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  2.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 2 alkalom: Saját adatok módosítása az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  3.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 3 alkalom: NEA pályázatok módosítása az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  4.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 4 alkalom: NEA pályázatok elszámolása az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .
  5.Pályázati és forrásteremtési tanácsadás 5 alkalom: Dokumentum beküldő használata az EPER rendszerben. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

   

  1.Számítógép kezelési és informatikai képzés 1 alkalom : adatok egyeztetése és beszámolók letöltése az OBH oldalánA VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  2.Számítógép kezelési és informatikai képzés 2 alkalom : civil szervezetek regisztációja a facebook oldalon A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

   

  A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  1. Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadás 1 alkalom: CÉGKAPU REGISZTRÁCIÓ

  A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  1. Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadás 2 alkalom: CÉGKAPU MÓDOSÍTÁS

  A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  1. Közigazgatás civil szférát érintő aktualitásaival kapcsolatos tanácsadás 3 alkalom: E PAPÍR ALKALMAZÁS

   

  A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Jogi és közhasznúsági tanácsadással kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  1. Jogi és közhasznúsági tanácsadás 1 alkalom: Egyesület alapításának szabályai, gyakorlata

  A vírusjárvány helyzet miatt a JNSZ MEGYEI CIC Jogi és közhasznúsági tanácsadással kapcsolatos tanácsadási online térben zajlanak. A VIDEÓT A REGISZTRÁLT CIVIL SZERVEZETEINK RÉSZÉRE FOLYAMATOSAN LINK FORMÁJÁBAN ELJUTATTJUK, AMIRE RÁKKATTINTVA MEG TUDJÁK TEKINTENI AZ ÖNÖKNEK KÉSZÜLT KISFILMJEINKET .

  2. Jogi és közhasznúsági tanácsadás 2 alkalom: Egyesület Nyilvántartásba vételi eljárásának gyakorlati bemutatója

   

   

  Példaértékű az együttműködés a szolnoki szociális otthonokban

  MTI
  Példaértékűnek nevezte a szolnoki szociális intézmény otthonaiban lakók és dolgozók közötti együttműködést és összhangot Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége csütörtökön Szolnokon.

  Herczegh Anita a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményben tartott sajtótájékoztatót Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával, miután megbeszélést folytattak Szalay Ferenccel, a város polgármesterével, valamint Kállai Máriával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és felkeresték a megyeszékhely felújítás alatt álló templomait.

  A köztársasági elnök felesége elmondta: a szociális intézmény dolgozói önként vállalták, hogy kéthetes váltásban beköltöznek az otthonokba, ezzel is óvva a bentlakók egészségét. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében alig néhányan fertőződtek meg a vírussal, a megye gyakorlatilag „érintetlen”- jegyezte meg.

  Szavai szerint a dolgozók kiállása bátorítást adhat mindenki számára. Mint mondta: példaként szolgálnak, hogy az összetartozás, egymás segítése és az emberi kapcsolatok milyen fontosak és mennyire kiemelkedőek, főleg egy ilyen világjárvány idején.

  Herczegh Anita köszönetet mondott a szociális intézmény dolgozóinak önfeláldozó munkájukért, lemondásukért, a többletmunkájukért, hogy hozzájárultak a sikeres védekezéshez.

  Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is, szintén példaértékűnek nevezte a járvány idején kialakult összefogást, amely – mint mondta – mutatja a nemzet erejét is. Mutatja, azt hogy, az a közösség, amelyben élünk, nem csak a Facebookon gyűlik össze és nem „Facebook-pártként” megvalósulva, adott esetben hatalmat szerezve valahol, utána pedig semmit nem téve folytatja a munkát, idézőjelben értve a munkát – fűzte hozzá.

  Ehelyett sokkal inkább arra kell támaszkodni, hogy van egy nemzet, amelynek az összefogása, hogyha baj van, elképesztő erőket tud felszabadítani. És ez az erő, amely a következő száz évre is a megmaradásunkat biztosítani fogja – közölte.

  Szolnok város vezetése hatalmas kitartással, odafigyeléssel, a helyi intézményvezetők munkájával és összefogásával fantasztikusat mutatott Magyarország és a főváros vezetése számára – mondta. Az emberek felelőssége megmutatkozik abban, hogyan kezelik a járványhelyzetet – jegyezte meg. Felelős egy fővárosi vezető is és felelős egy megyei jogú város vezetése is. Szolnok jelesre vizsgázott ebben a küzdelemben – emelte ki.

  Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a járványnak még nincs vége, az időseknek és a gondozóiknak nagy felelőssége és feladata lesz a következő időszakban – mondta, egyben arra kért mindenkit, hogy az idősekre, krónikus betegekre továbbra is figyeljenek.

  Az államtitkár megköszönte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, hat karitatív tagszervezetének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek is az elmúlt időszakban végzett munkát. A tanács szolnoki idősotthonnak szánt adományát – kétezer szájmaszkot, kétszáz doboz fertőtlenítőszert, százhúsz doboz vitamint, nyolcvan doboz mosogatógélt, illetve ötven liter kézfertőtlenítőt – a sajtótájékoztató keretében adták át.

  Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a rendkívül tudatos szakértelem, az elkötelezett munka és a nagyon komoly városi összefogás eredménye, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a megyeszékhelyen alacsony a fertőzöttség. Az elmúlt hónapok történései erősítették a közösséget – mondta.

  Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere emlékeztetett, hogy a városban küzdöttek már korábban árvízzel, ciánszennyezéssel. Az ilyen helyzeteket csak összefogással lehet megoldani – hangsúlyozta. Szavai szerint a kormányzat a lehető leggyorsabban intézkedett és vitte rá egy fegyelmezett vonalra a magyar nemzetet. A polgármester figyelmeztetett: a járványnak még nincs vége, továbbra is fegyelmezettségre van szükség.

  Herczegh Anitát és Soltész Miklóst Kállai Mária, fideszes országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester fogadta és vezette körbe Szolnokon.

  Megtekintették a felújítás alatt álló Szolnoki Magyarok Nagyasszonya Vártemplomot, a református, valamint az evangélikus templomot, illetve a Belvárosi Szentháromság Plébániatemplomot. A Katolikus Karitász helyi szervezetének ruhaadományt adtak át.

   

  Kedves Partnereink !

  Ismételten szeretnénk a figyelmet felhívni , hogy a civil szervezeteknek történő SZJA 1% felajánlása és a rendelkezés technikai lebonyolításának vonatkozásában a Civil Információs Centrumban továbbra is ingyenesen vehetőek igénybe az erre vonatkozó tanácsadási szolgáltatások !

  Ez évben is van mód arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalapjuk után befizetett SZJA 1+1%-áról, 2020.május 20-ig.

  Segítő linkjeinket 2020.januárjától megtalálhatjátok a TUDÁSTÁRBAN az 1% címszó alatt .

  Figyelemfelhívás a Civil Marketing Kft. megtévesztő megkereséseivel kapcsolatban!

  Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalhoz, mely szerint:

  - a Civil Marketing Kft. telefonon keresi meg a civil szervezeteket azzal az indokkal, hogy ők vizsgálják felül, javítják ki az éves beszámolót, VAGY

  - a Civil Marketing Kft. az OBH-ra hivatkozva keresi meg a civil szervezeteket azzal, hogy ellenszolgáltatás fejében az éves beszámolókat ellenőrzik, felülvizsgálják, valamint szükség szerint javítják.

  Felhívjuk a civil szervezetek figyelmét, hogy az OBH és a bíróságok, sem a Civil Marketing Kft-vel, sem pedig más gazdasági társasággal nem kötöttek együttműködési megállapodást a beszámolók ellenőrzésére és felülvizsgálatára!

  Az OBH feladata kizárólag a beszámolók közzététele és nyilvántartása, tartalmában, érdemében nem vizsgálja azokat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ugyanis ilyen vizsgálatokra nincs hatásköre.

  Forrás: https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/figyelemfelhivas-civil-marketing-kft-megteveszto-megkereseseivel

   

  A kormány megkönnyíti a civil szervezetek számára az ügyintézést:

  Egy sor adminisztratív könnyítést kapnak a civil szervezetek a járványhelyzet miatt.

  A civil szervezetek elektronikusan szervezhetik a működésüket, számviteli beszámolóikat szeptember végéig adhatják be, és a folyamatban lévő projektek támogatásával is a veszélyhelyzet után kell elszámolniuk a kormány áprilisban megjelent határozatának köszönhetően – közölte a Miniszterelnökség kedden.

  A közleményben azt írták, a civil szervezetek életét meghatározó jogszabályokat úgy alakította át a kormány, hogy

  az adminisztratív kötelezettségeiknek személyes találkozás nélkül is eleget tudjanak tenni.

  A veszélyhelyzeti rendelkezések lehetővé teszik a civil szervezetek döntéshozó és egyéb szervei ülésének elektronikus megtartását, valamint az ülés tartása nélküli határozathozatalt is abban az esetben, ha a szervezet létesítő okirata e lehetőségekről nem rendelkezik – tették hozzá.

  A számviteli beszámoló elfogadására, benyújtására, nyilvánosságra hozatalára, valamint letétbe helyezésére vonatkozó határidők szeptember 30-áig meghosszabbodnak annak érdekében, hogy az új szabályok alkalmazására legyen elég idejük a civil szervezeteknek.

  A veszélyhelyzet miatt számos folyamatban lévő programot, projektet fel kellett függeszteniük a civil szervezeteknek. A kormány úgy segíti őket, hogy a költségvetési támogatásból megvalósuló projektek esetén később kell elszámolniuk, a támogatott tevékenység időtartama a veszélyhelyzet időtartamával megegyező mértékben meghosszabbodik – közölte a Miniszterelnökség.

   

  Boldog Anyák napját
  Minden Édesanyának
  és nagymamának🌹🌹

   

  2020.04.22 II.Civil Véradás

   

   

  Koronavírus - szolnoki hírek (2020. április 28.)

   

  Civil szervezetek által az idős, krónikus beteg embereknek, rászorulóknak nyújtott segítség a koronavírus-járvány idején

  Tisztelt segítségre szoruló Honfitársaink!

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Információs Centrum összegyűjtötte a megyében működő olyan civil szervezeteket, amelynek tagjai, önkéntesei a koronavírus-járvány idején segítséget tudnak nyújtani az idős és krónikus beteg embereknek, rászorulóknak bevásárlás, gyógyszer kiváltás, ügyintézés stb. során.

  A mellékelt – folyamatosan bővülő – táblázat tartalmazza ezen a civil szervezetek adatait az Önök számára, hogy a mindennapi élet könnyebb legyen ebben a rendkívüli időszakban.

  Keressék bizalommal a megadott elérhetőségeket és kérjék bátran segítségüket.

   

   

  Kedves Civil Partnereink !

  Az elmúlt 1 hónapban számos megkeresés érkezett a civil szervezetek döntéshozó, ügyvezető és más szerveinek ülésezése, döntéshozatala tekintetében. Korábban már honlapunk főoldalán elhelyeztünk erre vonatkozó hatályba lépett Kormányrendeletet , ígértük, ha a beszámolók beadásával kapcsolatban érkezik a jogszabály akkor közzétesszük.

  Tájékoztatjuk Partnereinket , hogy a mai naptól hatályos a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet)

  Ezen a linken olvashatják a teljes jogszabályt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000140.KOR

  FONTOS ! A Korm. rendelet 2. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:

  1. Beszámolási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos könnyítés:

   

  1. § (1) A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti beszámolókra (ideértve a törvény felhatalmazása alapján kiadott sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek szerinti beszámolókat is) vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határidők - amennyiben azok e rendelet hatálybalépésének napja és 2020. szeptember 30. között esedékesek - 2020. szeptember 30-ig meghosszabbodnak, azzal, hogy ezen beszámolókra épülő további számviteli kötelezettségek határidejét ettől a naptól kell számítani.

   

  Kérjük a koronavírus vészhelyzet idején hívható ügyeletei telefonszámon 0620/3227225 és a contact.szolnok@gmail.com elérhetőségeken vegyék igénybe ezirányú tanácsadó szolgáltatásunkat .

   

   

   

  Kedves Partnereink!

  Tájékoztatunk minden kedves Partnerünket,hogy a koronavírus –járvány tömeges elterjedésének megakadályozása érdekében a Jász -Nagykun –Szolnok Megyei Civil Információs Centrum személyesen történő ügyfélszolgálatát határozatlan időre felfüggesztettük, azonban munkatársaink dolgoznak és az alábbiakban állnak rendelkezésre :

  - jogi és egyéb szervezeti működési kérdésekben, partneri kapcsolattartás kérdésében : a contact.szolnok@gmail.com ,

  - pályázati, és forrásteremtési tanácsadás kérdésekben : info@contactmksz.hu Tárgyban feltüntetve : MÉSZÁROS ÁGOTÁNAK

  - pénzügyi, könyvviteli és adózási kérdésekben : info@contactmksz.hu Tárgyban feltüntetve : FÜLÖPCSEI JUDITNAK

  Ügyeleti telefonszám: 0620/322-7225

  Kérjük figyeljék az aktuális információkról folyamatosan frissülő honlapunkat www.contactmksz.hu és facebook oldalunkat https://www.facebook.com/CivilInformaciosCentrumSzolnok

  egyaránt , valamint az Önöknek küldött kör e-mailjeinket !

  Kedves Civil Partnereink !

  Az elmúlt 1 hónapban számos megkeresés érkezett a civil szervezetek döntéshozó, ügyvezető és más szerveinek ülésezése, döntéshozatala tekintetében.

  A veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) megalkotásra került , mely a civil szervezetekre vonatkozóan is tartalmazza a kötelezően alkalmazandó szabályokat a vészhelyzet idejére.

  A teljes jogszabályt az alábbi linken tekinthetik meg , KÉRJÜK FIGYELMESEN OLVASSÁK EL .

  Teljes jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000102.KOR

  A jogszabályhoz fűzött MAGYARÁZATOKKAL ellátott – GYAKORLATI MŰKÖDÉST SEGTÍENDŐ - a CIC fülön GYÍK-ban TALÁLHATNAK GYAKORLATI SEGÉDANYAGOT ! Kérdéseik esetén kérjük, az abban foglalt módon járjanak el .

   

   

  II. CIVIL VÉRADÁS

  A II. Civil Véradás fővédnöke Dr. Herczegh Anita asszony, a Köztársasági Elnök Úr felesége, míg védnöke Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár asszony.

  Tudnivalók a véradásról :

  Az OVSZ „500 Ft-os utalvány, nápolyi, ásványvíz” adja a véradóknak, illetve amennyiben a véradó kér igazolást tudnak kiállítani a véradásról.

  A JNSZ Megyei CIC azon szervezet illetve társaság számára akitől a legtöbb véradó érkezik egy civil kézikönyvet és tollat , valamint meglepetést is adományoz .

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vonatkozó sajtóközleménye

  Koronavírus: Megemelt előleg, kitolt határidők, könnyebb elszámolás az uniós társfinanszírozású projekteknél

  Több mint 20 fejlesztéspolitikai intézkedés segíti a pályázatok megvalósítását a veszélyhelyzetben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) számos területre kiterjedő, átfogó intézkedéscsomaggal támogatja a kedvezményezetteket fejlesztéseik megvalósításában, befejezésében. A tárca megemeli a pályázati előleg mértékét a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban működő kedvezményezettek esetén. A források megfelelő hasznosulását egyszerűbb eljárások, meghosszabbított határidők, több teljesítési elvárás enyhébb átmeneti szabályozása teszi lehetővé.

  „A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet az uniós társfinanszírozással fejlesztéspolitikai támogatásban részesülő projektek megvalósítását is megnehezíti. A kormány célja, hogy az elnyert pályázati források a rendkívüli körülmények ellenére is a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljanak a magyar vállalkozások és a magyar családok érdekében. Az ITM arra törekszik, hogy minden kedvezményezett teljesíthesse a támogatási szerződésében foglaltakat, és minden fejlesztés megvalósuljon, lehetővé téve a gazdaság mielőbbi újraindítását” – hangsúlyozta Perényi Zsigmond európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

  Az intézkedések részeként egyebek mellett:

  • a támogatási előleg általános mértéke 25-ről 50 százalékra emelkedik a kormányzati intézkedésekkel összhangban a veszélyhelyzetben leginkább érintett ágazatok esetén (pl.: turizmus, egyes szolgáltatási szektorok)
  • meghosszabbodik az előleg elszámolásának és a projekt mérföldköveinek határideje, a támogatási szerződések véghatárideje
  • a támogatási szerződések módosítása egyszerűsített módon történik,
  • a nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása ideiglenesen eltörölhető
  • a veszélyhelyzet fennállása alatt a hitelben részesülő adós a hitelszerződésből eredő tőke- és kamatfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap
  • az irányító hatóságok új követelések végrehajtását nem indítják el, a folyamatban lévők végrehajtását felfüggesztik.

  Három hónappal automatikusan meghosszabbodik az előleg elszámolásának és a projekt mérföldköveinek határideje, a támogatási szerződések véghatárideje. Az irányító hatóságok a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételek és a hiánypótlás teljesítésére, a tisztázó kérdés megválaszolására nyitva álló határidőket a jogszabály szerint lehetséges leghosszabb határidőben állapítják meg. Az engedélyezési eljáráshoz (pl. építési vagy használatbavételi engedély meglétéhez) kötött cselekmények esetén elegendő az eljárás megindítását igazolni, nincs szükség a jogerős engedélyre az érintett támogatási folyamat (pl. kifizetés) végrehajtásához.

  A fejlesztéspolitikai lépések a körülményekre tekintettel megkönnyítik a támogatási szerződések módosítását, és enyhítik a teljesítési követelményeket is. A szerződésmódosítás egyszerűsített módon történik, egyes esetekben a változtatásokhoz kevesebb alátámasztó dokumentumot kell benyújtani, rugalmasabbá válik a források átcsoportosítása. Ha a projekt egy vagy több, a felhívásban meghatározott, önállóan támogatható eleme már megvalósult, a projekt a befejezés előtt arányosan lezárható. Ha a kedvezményezett mulasztásait igazolható módon a veszélyhelyzet okozta, akkor hátrányos jogkövetkezményt (pl. elállást) nem indokolt érvényesíteni. Ha a támogatás nem kifejezetten a munkahelyek megtartására irányult, a veszélyhelyzet időtartama alatt a kedvezményezettnek a foglalkoztatotti bázislétszámot nem kell fenntartania. A nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása ideiglenesen eltörölhető. Ha egy uniós indikátor a veszélyhelyzet miatt nem éri el a támogatási szerződésben meghatározott érték 75 százalékát, a kedvezményezett mentesíthető a támogatás arányos részének visszafizetése alól.

  Átmenetileg enyhül a fejlesztéspolitikai rendszer szigora a pénzügyi és elszámolási kérdésekben is. A támogatási előleg általános mértéke 25-ről 50 százalékra emelkedik a veszélyhelyzetben leginkább érintett ágazatok (a kormányzati gazdaságvédelmi intézkedésekkel összhangban pl. turizmus, vendéglátóipar stb.) esetén. A veszélyhelyzet fennállása alatt a hitelben részesülő adós a hitelszerződésből eredő tőke- és kamatfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap, az irányító hatóságok új követelések végrehajtását nem indítják el, a folyamatban lévők végrehajtását felfüggesztik. A beszámoló elutasítása esetén nem kötelező szankcióként a támogatás folyósításának felfüggesztését alkalmazni, ennek lehetősége csupán mérlegelhető.

  A járványügyi kockázatok mérséklése érdekében a személyes vagy postai ügyintézéssel kapcsolatos és a rendezvények megtartására vonatkozó előírások is módosulnak. A szükséges dokumentumok benyújtása a postai vagy személyes úton történő ügyintézés helyett átmenetileg az informatikai rendszerben kialakított e-posta szolgáltatással is teljesíthető. A kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt szünetelnek a helyszíni ellenőrzések, azokat a veszélyhelyzet megszűnését követő egy éven belül kell majd pótolni. Vis maior esetnek minősül, ha egy rendezvény (workshop, konferencia stb.) a veszélyhelyzeti intézkedésekkel közvetlen összefüggésben elmarad, ha a költségeket nem fedezi biztosítás, vagy azokat más módon nem lehet visszafizettetni.

  Az intézkedésekről szóló részletesebb tájékoztatást a tárca közvetlenül eljuttatja a kedvezményezettekhez, és elérhetővé teszi a kormányzati honlapon is.

  FONTOS TUDNIVALÓ !

  Tájékoztató civil és egyéb cégeknek nem minősülő szervezetek elektronikus ügyintézési lehetőségeiről

  Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek nyilvántartási eljárásaiban elsősorban az elektronikus ügyintézés ajánlott az alábbiak szerint.

  A bíróság a civil nyilvántartási ügyszakban is, a beadványokat elsődlegesen elektronikusan, ÁNYK űrlapok használatával tudja fogadni.

  Amennyiben nem az elektronikus utat használja a beadványa benyújtásához (postai út, gyűjtőláda) – az OBH-nak címzett papíralapú iraton jól látható kiemeléssel kell feltüntetni az ügy tárgyát és a sürgősségét.

  A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek űrlapjai az alábbi linken találhatóak.

  Iratmásolat, kivonat kérés PK-144 űrlapon, elektronikusan igényelhető. Amennyiben ez illetékfizetési kötelezettséggel jár, az illetéket az adott törvényszék Magyar Államkincstárnál vezetett illeték-bevételi számlájára történő átutalással kell teljesíteni.

  Az átutalás közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljáró bíróság - 1/2002.(I.17.) IM rendelet 1. sz. mellékletében foglalt - jelzőszámát, az eljárási illetékfizetésre kötelezett fél nevét, a beadvány bírósági lajstromszámát, melyet a lajstromozási igazolással kapja meg a benyújtó.

  Az illeték fizetésről szóló igazolást az ÁNYK űrlapokhoz, egyéb mellékletként lehet csatolni.

  A 35.SZ/2020. (III.15.) OBHE határozat 7.-8. pontjára figyelemmel az ügyfélfogadás szünetel.

  A civil beszámolókat elektronikus úton (Ügyfélkapu, Cégkapu) szíveskedjenek megküldeni az OBH részére. Az elektronikus úton megküldött beszámolók 1 munkanapon belül feldolgozásra kerülnek. További tájékoztató az alábbi linken találóható.

  Az OBH a bíróságok központi honlapján folyamatos tájékoztatást ad a rendkívüli ítélkezési szünetben követendő ügyintézésről.

  forrás: birosag.hu

  HASZNOS INFORMÁCIÓK KORONAVÍRUS

  Megszűnt a rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon

  Megszűnt a 2020. március 15-e óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon. A veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III. 31.) Kormányrendelet értelmében a bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek, azonban továbbra is be kell tartani azokat az intézkedéseket, amelyek a járványügyi helyzetben a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják.

  A bíróság épületébe az ügyfelek főszabályként továbbra sem léphetnek be és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a kezelőirodákon. A bíróság az eljárási cselekményeket lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján foganatosítja.

  Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás. Az ügyindításhoz ügyfélkapu, cégkapu vagy hivatali kapu regisztráció szükséges. A papír alapú beadványok postai úton benyújthatóak..

  A jogszabály rendezi a polgári, közigazgatási, gazdasági és büntető ügyszakokban az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokat is, melyek a bíróságok honlapján, illetve a kapcsolódó hivatkozásokban olvashatóak, a részletes ügyféltájékoztató IDE kattintva érhető el.

  Online bírósági ügyintézés lehetőségei a rendkívüli ítélkezési szünetben

  A bírósági eljárások kezdeményezése a rendkívüli ítélkezési szünet idején is lehetséges. Továbbra is valamennyi bíróság előtt, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus – online úton történő ügyindítás. Az ügyindítás előfeltétele, hogy a fél ún. ügyfélkapu, cégkapu vagy hivatali kapu regisztrációval (bővebben: www.magyarorszag.hu) rendelkezzen.

  Az ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu regisztráció birtokában a bíróságok előtti ügyindítás az itt feltüntetett módon biztosított:

   

  • polgári peres eljárásban,
  • gazdasági peres eljárásban,
  • munkaügyi peres eljárásban
  • közigazgatási peres eljárásban,
  • büntetőeljárásban,
  • szabálysértési eljárásban,
  • csőd-és felszámolási eljárásban,
  • végrehajtási eljárásban,
  • civil szervezetek nyilvántartásba vételi és változásbejegyzési eljárásaiban,
  • valamennyi nemperes eljárásban (általános meghatalmazás nyilvántartásba vétele, adósságrendezési eljárás stb.).

  A 2020. január 1-jét követően kezdődött peres ügyekben a bírósági ügy iratanyaga elektronikus úton, otthonról 0-24 órában online megtekinthető. Az ún. E-akta szolgáltatás igénybevétele itt érhető el, ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu rendelkezésre állása esetén, bírósági regisztrációt követően lehetséges.

  A bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal további elektronikus szolgáltatásai ide kattintva találhatók. Az elektronikus szolgáltatások keretében lehetséges:

   

  • az eljárási illeték online megfizetése a Bírósági Fizetési Portálon keresztül,
  • az ún. elnöki panasz benyújtása az e-panasz menüponton keresztül,
  • gazdálkodó szervezetek részére a „csőd – és felszámolási eljárás alatt nem állás tényének” online úton történő igazolása iránti kérelmek benyújtása

  A papír alapon intézendő bírósági ügyek nyomtatványai itt érhetők el, és postai úton benyújthatók a bíróságokhoz, valamint elhelyezhetők a bíróságok gyűjtőládájában.

  Forrás: https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/online-birosagi-ugyintezes-lehetosegei-rendkivuli-itelkezesi-szunetben

   

  További információ a módosításról >

   

  TISZTELT ELEKTOROK !

  A március 19-i, NEA elektori választás vonatkozásában a civil információs portálra fontos információk kerültek ki, amelyek a kormányablakokban az egészségügyi előírásokkal, illetve a szavazás menetével kapcsolatosak:

  Tehát az elektoroknak a kormányablakokban nem kell – és nem is lehet – előjegyzést, időpontot kérniük a választás vonatkozásában, őket soron kívül beengedik és szavazhatnak!

  (Mivel azonban a szavazóhelyiségben egyszerre csak egy elektor tartózkodhat, előfordulhat, hogy addig várni kell, amíg az előttünk a választáson részt vevő elektor be nem fejezi a szavazást.)

  A NEA elektori választás időpontja 2020. március 19.

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti együttműködési Alap civil delegált tagjainak megválasztására szolgáló elektori gyűléseket – a korábban megjelentetett miniszteri hirdetmény szerint eljárva – továbbra is 2020. március 19. napjára hívjuk össze.

  A Kormányablakokban a NEA elektori választásra érkező elektorok részére soron kívül biztosítjuk a szavazásban való részvételt. Kérjük, megérkezést követően jelezzék, hogy elektori választáson kívánnak részt venni!

  Tisztelt Lakosok!

  Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az SZKTT Egyesített Szociális Intézményével együttműködve a város lakosai számára ingyenesen hívható zöldszámot tett elérhetővé.

  zöldszám: 06-80/ 620-002

  Kérjük, hogy a fenti telefonszámot elsősorban az idős, egyedülálló, segítségre szoruló Szolnokon élő lakosok hívják. Munkatársaink az alapvető élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek felíratásában és kiváltásában tudnak segítséget nyújtani.

  Egyéb esetben az országosan ingyenesen hívható zöldszámon tudnak információhoz jutni:

  06 80 277 455 vagy 06 80 277 456, illetve e-mailen: koronavirus@bm.gov.hu.

  Tájékoztatás városi ünnepségekkel kapcsolatosan
  Szolnok Megyei Jogú Város Pályázata Civil szervezetek részére

   

  Értékteremtő Közösségekért Díj Szolnokra ill. a megyébe került

  Fantasztikus érzés volt 2020.02.14-én szolnokinak lenni, hiszen két városunkhoz ezer szállal kötődő díjazott kapta meg az első alkalommal odaítélt Értékteremtő Közösségekért díjat. Gulyás Gergely miniszter úr dr.Nagyné Varga Ilonának és az Életjel speciális mentőcsapat kapta adta át az elismerést.

  dr. Nagyné Varga Ilona a civil szervezetek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató húszéves munkája elismeréseként, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység példaértékű értékteremtő tevékenysége, valamint magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

  Gratulálunk a díjazottaknak és további sikeres munkát kívánunk !

  Átadták az Értékteremtő Közösségekért-díjat

  Az Életjel Mentőkutyás egység és Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa igazgatója, a Szolnok Városi Civil Tanács elnöke kapta az újonnan alapított Értékteremtő Közösségekért-díjat. Az elismerést a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át pénteken Budapesten.

  Gulyás Gergely elmondta: az elismeréssel szeretnék megköszöni egy nagyszerű közösség és egy nagyszerű személyiség hosszú éveken át tartó, a nagyközönség számára csupán néhány pillanatban nyilvánvalóvá váló, ugyanakkor életbevágóan fontos, semmivel nem pótolható munkáját.

  Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
  A közösségek jelentik a legnagyobb emberi erőforrást, kapcsolati hálót az egyén, a helyi közösség és a nemzet egésze számára is - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a nemzet maga is közösség, amelynek tagjait nemcsak a közös múlt, hanem a közös jelen, a mindennapok együtt átélt élményei kötik össze.

  Kiemelte, minden értékteremtő közösség fontos: a család, az iskola, a szakmai szervezetek, a kultúra és a sport közösségei, a karitatív munkát végző csoportok, az egyházak.

  A rendszerváltoztatás legfontosabb feladata az volt, hogy újjá kellett építeni azokat a közösségeket, amelyeket a kommunista diktatúra szándékosan felszámolt. Ez a munka elsősorban nem politikai feladat volt, és soha nem is lehet az - jelezte.

  Gulyás Gergely rámutatott: az országnak az az érdeke, hogy az értékteremtő közösségek szabadon, a maguk elkötelezettsége és lehetőségei szerint bejárhassák saját útjukat.

  Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
  A civil szervezetek három évtizedes hazai története jól mutatja, milyen kulcsfontosságú az együttműködés. A kezdeményezések sikerre segítése érdekében növelték évről évre a civil szervezeteknek nyújtott állami támogatások összegét. Ma két és félszer többet költenek a támogatásokra, mint 2010-ben - mondta el a miniszter, megjegyezve azt is, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékának önkéntes felajánlása 2019-ben több mint 27 ezer szervezet számára csaknem 9 milliárd forintot jelentett.

  Gulyás Gergely a díjazottakat méltatva elmondta: Nagyné Varga Ilona sokat tett azért, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek értsék és segítsék egymás munkáját, miközben mindenki megtarthatta a saját álláspontját és elláthatta saját feladatát. Az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység 1994 óta több mint ezer éles bevetésben vett részt hat országban.

  Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az Értékteremtő Közösségekért-díj hiánypótló elismerés, eddig még így nem tüntették ki a civil társadalmat. Kitért arra is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap keretében jövőre 10 milliárd forintot osztanak szét a civil szervezetek között.

  Mint a díjátadáson elhangzott, az Értékteremtő Közösségekért-díj annak a civil szervezetnek - határon túli is lehet - adományozható, amelynek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, továbbá annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja, vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez.

  A díj létrehozásával a civil szférához köthető, valamely adott szakterületen végzett kiemelkedő teljesítményt, kimagasló szakmai tudást és munkásságot, illetve valamely nagyszabású megvalósítást, a társadalmi értéket teremtő és megőrző munkásságot, az alkotói tevékenységet, példajellegű életművet kívánják elismerni.

  A nyilvános felhívásra 26 civil szervezet és 21 természetes személy érvényes jelölése érkezett 15 megyéből, a fővárosból, valamint Kárpátaljáról és Délvidékről.

  A díjazottak másfél millió forintban részesülnek.

  Nagyné Varga Ilona a civil szervezetek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató húszéves munkája elismeréseként, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység példaértékű értékteremtő tevékenysége, valamint magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

  Értékteremtő Közösségekért Díj Szolnokra ill. a megyébe került

  Fantasztikus érzés volt 2020.02.14-én szolnokinak lenni, hiszen két városunkhoz ezer szállal kötődő díjazott kapta meg az első alkalommal odaítélt Értékteremtő Közösségekért díjat. Gulyás Gergely miniszter úr dr.Nagyné Varga Ilonának és az Életjel speciális mentőcsapat kapta adta át az elismerést.

  dr. Nagyné Varga Ilona a civil szervezetek értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét támogató húszéves munkája elismeréseként, az Életjel Mentőkutyás Kutatóegység példaértékű értékteremtő tevékenysége, valamint magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

  Gratulálunk a díjazottaknak és további sikeres munkát kívánunk !

   

  1997-ben civil kezdeményezésre február 1-jét választották a civilek napjának Magyarországon. Február 01. napja a civilek napja Magyarországon , így Szolnokon is , Ünnepeljünk Együtt ! Ebből az alkalomból a CONTACT MKSZ , mint a Jász Nagykun Szolnok megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa 2019. évben megalapította a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Díjat. Várjuk a díjra a jelöléseteket legkésőbb 2020.01.28 napjáig.

   

   

  2020.01.31. - Civilek Napja

  >>> Tovább az archívált cikkekhez (2020)<<<

  >>> Tovább az archívált cikkekhez (2019)<<<

  >>> Tovább az archívált cikkekhez (2018)<<<

  >>> Tovább az archívált cikkekhez (2017)<<<

  >>> Tovább az archívált cikkekhez (-2016)<<<