Csaknem 2500 szervezet regisztrált eddig a negyedik kulturális közfoglalkozási programra

Már 2478 szervezet jelezte részvételi szándékát a 2016 márciusában kezdődő, negyedik kulturális közfoglalkozási programban; a regisztráció vasárnap zárul - közölte a program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter államtitkár.

Már 2478 szervezet jelezte részvételi szándékát a 2016 márciusában kezdődő, negyedik kulturális közfoglalkozási programban; a regisztráció vasárnap zárul - közölte a program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter államtitkár.

Eddig a magyarországi települések mintegy feléből, 1404 faluból és városból jelentkeztek állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek, összesen 5543 fős foglalkoztatási igénnyel - tette hozzá.

Mint emlékeztetett, a 2013-ban kezdődött, első kulturális közfoglalkozási programban 4000-en tudtak részt venni; a másodikban 4500, a 2015 márciusa óta zajló harmadikban pedig 6100 fő dolgozik. Eddig a résztvevők 22 százaléka kapott állásajánlatot, így a teljes közfoglalkoztatási programon belül ez az a keret, amely a legmagasabb kilépési mutatókkal bír a szabad munkaerőpiacra - hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár beszámolója szerint a negyedik program 2016. március 1-jétől 2017. február 28-ig tart majd, és a tervek szerint 7500 fő vehet részt benne; a kulturális kormányzat egyik legfontosabb törekvését, a kulturális alapellátás kiterjesztését is ezek a munkatársak segítik a terepen.

A kulturális intézményrendszer munkatársai nem tudnának eljutni mindenkihez, pedig az a cél, hogy a kultúrához való hozzáférés az ország teljes területén, minden ember számára biztosítva legyen - hangsúlyozta.

Hoppál Péter emlékeztetett arra is, hogy a január 1-jén életbe lépett új szabályozás 1,2 millió forintos településenkénti minimumösszeget vezetett be az addig kizárólag fejkvóta alapú kulturális normatívára, ez egy 300 fős falunál a normatíva megnégyszerezését jelenti.

Réthy Pál, a programot finanszírozó Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője hozzátette: a tárca 2013-ban 2,5 milliárd, 2014-ben 3,3 milliárd, idén több mint 8 milliárd forintot fordít a kulturális közfoglalkoztatásra, melynek keretében a jellemzően közép- és felsőfokú végzettségű, de hosszabb ideje állástalan résztvevők közül sokan szakmai képzéseken is részt vehettek.

Jövőre 340 milliárd forint az előirányzat a teljes közfoglalkoztatási programra, ez havi átlagban 250 ezer ember közfoglalkoztatását teszi lehetővé - jegyezte meg a főosztályvezető.

Polyák Albert, a program egyik legfontosabb foglalkoztatójának számító Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) megbízott főigazgatója sikerként értékelte az eddigi tapasztalatokat, és az NMI további részvételi szándékáról számolt be.

Mint elárulta, akad olyan település, ahol a program tapasztalatainak köszönhetően most már saját költségvetésükből alkalmaznak kulturális munkatársat, és találkoztak olyan kulturális közfoglalkoztatottakkal is, akik a program lezárulta után önkéntesként járnak vissza segíteni.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)

forrás, fotók, videó: kormany.hu