Koronavírus információk

Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:

1812

 

A kormány oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.  A kórházak országszerte –Budapesten kiemelten - megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.  Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik  el és oltásuk érkezési sorrendben történik.  Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten,  továbbra is az időpontfoglalót javasoljuk akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól  is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsájtjuk az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Oltási akcióhét

Az oltási akcióhét 2021. november 22. hétfő és november 28. vasárnap között zajlik a kórházi oltópontokon. 101 megyei és városi kórházban  várják az oltakozni szándékozókat  reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak megemelt kapacitással készülnek az Oltási akcióhétre, Budapesten kiemelten emelik az oltópontok számát.

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni

Az oltási akcióhét során  időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon. Nekik javasoljuk is az időpontfoglalást. Ugyanakkor időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltásra azon a héten. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Öt féle vakcina áll rendelkezésre

A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A vállalatok  üzemorvosai is olthatnak

Mint  ismert, a kormány lehetőséget teremtett a munkáltatók számára, hogy a többi dolgozó védelme érdekében  munkafeltételként előírhassák az oltás felvételét.

Az érintett, még oltatlan munkavállalók  akár az oltási akcióhéten vagy azon kívül is felvehetik az első oltást. Emellett a nagyobb létszámú munkáltatók  a megyei oltási munkacsoportokon keresztül oltóanyagot is kérhetnek a munkahelyi oltások megszervezéséhez.  Az üzemorvosoknak tehát rendelkezésükre bocsájtjuk az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Ajánlott a harmadik oltás felvétele a korábban oltottaknak

Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a harmadik oltásukat szeretnék felvenni.  Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

 Az oltás folyamatosan elérhető

A legfontosabb, hogy az oltatlanok vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb,  náluk súlyos megbetegedést képes okozni. A beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, míg ez a szám szakértők szerint tízszeres az oltatlanok esetében. Természetesen az oltási akcióhét előtt és után is fel lehet venni az első oltást. Kérjük, aki teheti, vegye fel minél előbb!

 

 

Ezen az oldalon a regisztrált, de még nem beoltott személynek lehetősége van lekérdezni, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon történt online regisztrációja VAGY a postai úton, papír alapú jelentkezésének feldolgozása milyen státuszban van.

A lekérdezés csupán néhány lépésből áll: a TAJ számot, majd a születési dátumot kell beírni nap/hónap/év sorrendben. Ezt követően a „Nem vagyok robot” ablak bejelölése után az oldal alján található Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakat el kell fogadni!

Amennyiben a „Nem vagyok robot” ablak felajánl valamilyen feladatot (pl.-ul tűzcsapok kiválasztása), kérjük, kövessék az utasítást, végezzék el a feladatot!

Végül a lekérdezés gombra kell kattintani!

Ez után a képernyőn egy IGEN vagy NEM üzenetet fog látni, így:

IGEN - Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja érvényes és az szerepel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartásában. Ez azt jelenti, hogy nyilván tartjuk Önt, mint oltandó személyt.

NEM - Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz.

Ennek oka lehet: hibásan vagy hiányosan elküldött regisztráció is, amely nem tette lehetővé az azonosítást. Ez esetben a regisztrációt meg lehet ismételni a pontos adatok megadásával.

Érdemes a regisztrációt követő 1 hét elteltével ellenőrizni a regisztrációnk sikerességét, hiszen időre van szükség a beérkezett adatok ellenőrzésére és feldolgozására.

Ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg adatát vagy idő közben valamely korábban megadott adata (pl.-ul: lakcíme, telefonszáma, stb.) megváltozott, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatot tapasztal, akkor az adatvedelem@neak.gov.hu

email címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását.

 

MÁR A 3. OLTÁSHOZ JUTÁS REGISZTRÁCIÓJÁBAN IS SEGÍTÜNK!

A Civil Házba várják azokat az időseket, akik nem tudnak otthonukban online regisztrálni. A tapasztalatok szerint, volt aki igényelte a segítséget és már meg is kapta az oltást. Szolnok megyei jogú város a koronavírus járvány idején több módon is segítséget nyújt a város lakosságának. Együttműködve a JNSZ Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal, ingyenes segítséget nyújt az oltakozni vágyók számára az oltásra történő regisztrációban, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.

Előzetes időpont egyeztetés KIZÁRÓLAG az 56/221-882-es telefon számon lehetséges!

 

Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás

 

image.png

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás - mondta el az országos tisztifőorvos a közmédiának. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak - mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette: az is le
hetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.  A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től  lett lehetséges. Az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben - emelte ki. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

 

A negyedik hullám megfékezése érdekében felgyorsulnak az antigén gyors-
tesztelések:

A delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő betegek száma. A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő. A koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorstesztet, így a betegeknek nem kell a mentőkre várni és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkenthetők. A PCR-mintavételezést továbbra is kizárólag a mentők, illetve az erre kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik. A háziorvosok eddig is nagy számban végeztek antigén gyorsteszteket, a feladat nem új számukra, az ehhez szüksésges gyorsteszteket és a mintavételezéshez szükséges plexi arcvédőt az OKFŐ biztosítja számukra a kormányhivatalok útján. A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is

rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva - ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza. A légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek

háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat.