ÖMÉ 2021

 

Miért jött létre az Önkéntesség Magyarországi Éve?

11 civil szervezet kezdeményezte, hogy 2021 legyen az Önkéntesség Magyarországi Éve. E javaslattal Magyarország Kormánya is egyetértett. A kezdeményezéshez további civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is csatlakoztak. Ez a lehetőség mások számára is. nyitva áll egész évben  Egyaránt alkotója lehet ennek az évnek az, aki csak egy óra önkéntes tevékenységet akar végezni és az is, aki szervezetével egy olyan akciót szervez, amibe sokakat akár egész települését vagy az országot kívánja bevonni.

Mindig örömet és feltöltődést jelent önkéntes tevékenységet végezni. Olyan élményekkel lehetünk gazdagabbak, mint amilyeneket az Év Önkéntese Díjat elnyerők meséltek el.

Mi, az ÖMÉ kigondolói is gyakran dolgozunk együtt önkéntes munkatársakkal, ezáltal látjuk, hogyan gazdagodnak munkájuk révén az általuk segített emberek, a különféle társadalmi ügyek, ők maguk, közösségeink és az ország.

Magyarország polgárainak harmada végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet. Többségük a szociális és az egészségügyben, illetve a civil társadalom céljainak megvalósításáért dolgozik. Egyre több vállalat is ösztönzi és támogatja, hogy munkatársai közösen szervezzenek és valósítsanak meg önkéntes programokat.

Jelenleg a koronavírussal való megküzdés legnagyobb terheit az egészségügyi és szociális szakemberek valamint a pedagógusok hordozzák. Sok önkéntes segíti az ő munkájukat is ezekben a nehéz hónapokban, sokan mások pedig azért dolgoznak önkéntesként, hogy a járványnak a betegségen túli hatásaival is meg tudjunk birkózni. Mindezek a vállalások elismerésre méltóak, és arra is rávilágítanak, hogy a hétköznapok önkéntesei rászolgáltak az egész társadalom.

Az Önkéntesség Magyarországi Évének nagykövetei

Önkéntesség Hetei

ÁPRILIS-JÚNIUS-AUGUSZTUS-OKTÓBER
Az ÖMÉ 2021 keretében egész évben szerveznek eseményeket a csatlakozó szervezetek, intézmények, önkormányzatok.

Ezek részeként egy-egy kiemelt hét azokra a témákra koncentrál, melyek a legtöbb önkéntest mozgósítják. Az egész országból várjuk az önkénteseket az adott témákban foglalkoztató szervezetek és intézmények csatlakozását.

  • április 19-25. környezetvédelem és fenntarthatóság
  • június 7-15. szociális ellátás
  • augusztus 23-29. gyermek-család - ifjúság
  • október 1-10. idősügy

 

ÖMÉ 2021 PROGRAMHOZ CSATLAKOZOTT A JNSZ MEGYEI ÖNKÉNTES KÖZPONT ÉS A SZOLNOK VÁROSI ÖNKÉNTES KEREKASZTAL.

 

http://contactmksz.hu/ome-2021/ alfüleinken feltüntetett  programjainkkal  kisebb-nagyobb helyi aktivitás teszi majd teljessé az Év keretét. A folyamtatosan bővülő programkínálatáról, folyamatosan beszámolunk. Mindenkit biztatunk a csatlakozásra, akár az Önkéntesség Hetei keretében, vagy attól függetlenül.

 

-      JNSZ Megyei ÖMÉ ÖC 2021 programjai

-      Szolnok Városi Önkéntes Kerekasztal programjai

Kapcsolódj be Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Önkéntesség Hetébe!

Várunk mindenkit, aki 2021. április 19. és 25. között zajló tematikus heti programunkhoz csatlakozik.

Légy Te is részese  az Önkéntesség Magyarországi Évének!

Biztasd tagjaid, ügyfeleid, partnereid, klienseid, a környéken élőket, óvodásokat, iskolásokat, időseket és fiatalokat, hogy tegyenek a környezetükért! Vegyenek részt általunk  szervezett programokon!