Önkéntes szeretnék lenni!

Ha van olyan társadalmi ügy, ami szívünknek kedves, és szeretnénk új tapasztalatokat szerezni, tudásunkat a jó ügy érdekében kamatoztatni, akkor ennek egy kézenfekvő és gyakorlati formája lehet, ha valamelyik civil szervezetnél vállalunk szabadidőnk terhére önkéntes munkát.

 

A civil szerveztek életében sokszor máshogy történik a munkaerő szervezése és felhasználása, mint a for-profit szektorban, vagy akár a közszférában. A civil szervezetek a legtöbb esetben sokkal kisebb költségvetésből gazdálkodnak, mint más szektorok képviselői, és az egyes munkák elvégzése is sokszor inkább projektekhez, egy-egy adott eseményhez kötött, és mint ilyen, a díjazása is máshogy rendeződik.
Egy-egy alapítvány, vagy egyesület életében nélkülözhetetlen segítséget jelenthet az önkéntes munkavégzés keretében vállalt segítő tevékenység, hiszen így ezek a szervezetek lényegesen kisebb forrásból juthatnak hozzá olyan szakértői munkához, melynek megfizetésére máshogy nem lenne alkalmuk, vagy egy-egy akció, projekt érdekében annyi embert, olyan tömeget kell megmozgatniuk, amennyit nem áll módjukban megbízni.

Az önkéntesség számos előnnyel jár a munkaerő-piacon való mobilitás szempontjából is. A fiatalok, iskoláskorúak számára előnyös lehet, ha korán megtanulják a közösségi részvétel jelentőségét, szabályait, de az iskola (elsősorban a felsőoktatás) mellett végzett önkéntes munka, mint gyakorlat, tapasztalat később befolyásolhatja az álláskeresés sikerét is. Az önkéntes munka segítheti a munkaerő-piacról kiszorult (például korábban gyermeket nevelő nők) visszatérését is, de sokat jelenthet a passzivitásba kényszerült idősek, nyugdíjasoknak is, akik tovább kamatozathatják megnövekedett szabadidejükben a sok év alatt felhalmozott tapasztalatot, szakértelmet.
Ugyanakkor az önkéntes munka segítheti a már aktív munkavállalókat is abban, hogy részt vehessenek a társadalmi felelősségvállalásban maguk is, erre jók például a vállalati önkéntes programok.

Közérdekű önkéntes (tehát a törvényben rögzített feltételeknek megfelelő) tevékenységet gyakorlatilag minden 10. életévét betöltött magyar állampolgár végezhet. Még korlátozottan cselekvőképesek is. Életkortól és cselekvőképességtől függően változik, hogy ki mennyi munkát, és milyen körülmények között végezhet.

Ha elhatározta, hogy kedve és szabadideje lenne kapacitását, szakértelmét valamilyen társadalmi ügy szolgálatába állítani, akkor tájékozódjon! Ha személyesen ismer olyan civil szervezetet, amelyik egy önnek szimpatikus ügyért dolgozik, akkor könnyű dolga lesz, de ha még nem áll kapcsolatban ilyen szervezettel, akkor érdemes előbb a tájékozódást segítő adatbázisokból kiindulnia. Önkéntességgel kapcsolatban először érdemes az Önkéntes Központ Alapítvány adatbázisában érdeklődni, de jó ötleteket, lehetőségeket találhatunk a Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által vezetett nyilvántartásban is. Minden esetben érdeklődjön utána, hogy az önkéntest váró civil szervezet eleget tett-e a törvényben (2005. évi LXXXVIII. Törvény az önkéntességről) előírt regisztrációs kötelezettségének, azaz bejelentkezett-e a NEFMI nyilvántartásába.

Ha talált olyan civil szervezetet, amely szívesen dolgozna együtt Önnel, és szóban megállapodtak a közös munkavégzés mikéntjéről és feltételeiről, akkor köthetnek egymással szerződést. Ez nem minden esetben kötelező, de hasznos lehet. Tudnia kell, hogy van olyan önkéntes munka, amihez bizonyos képesítések és/vagy egészségügyi alkalmasság szükséges, illetve egy speciális képzésen kell részt vennie a munkavégzés megkezdése előtt. A fogadó szervezet ezt a képzést, mint ahogy a munkavégzéshez szükséges egyéb kereteket is biztosítja az önkéntes számára.

 

forrás: nonproft.hu

Vissza a segítenék menüponthoz>>>