Innovatív Szabadidőpark Szolnokon

Innovatív Szabadidőpark Szolnokon

A pályázat célja:

Társadalmi szemléletformáló tevékenység biztosítása a nehéz helyzetben élő 5-25 korcsoport és a helyi közösség számára, ami alapján az elfogadás és befogadás kölcsönös az ép és fogyatékos személyek közt, a környezettudatosság és a környezet tiszteletben tartásával egyidejűleg megvalósuló innovatív és komplex fejlesztő, újító és kísérletező szellemű szabadidőpark létrehozásával, mely a társadalomra nézve különösen hasznos. A projekt partnerségben valósul meg az Auchan áruházzal, dolgozóival.

innovativ-szabadidopark-szolnokon

A szabadidőpark látványterve

Fontos a  gyermek és fiatal korban elkezdeni az egészségmegőrzést preventív jelleggel, a környezettudatosságra ill. a környezet tiszteletben tartására  való nevelés. A projekttel a szemléletet formálják és a közösségi élet hiányát is megszüntetik a helyi közösségek számára, melyek kiemelten fontosak a fiatal korosztály fejlődésében. Jász-Nagykun-Szolnok Megyében első ilyen park lesz a projekt. Olyan közösségi teret hozunk létre, mely a társadalomra nézve különösen hasznos, fenntartható.

A pályázat összege:

4.200 € (1.310.400 Ft), a projekt összköltségvetése 1.360.400 Ft.

Támogató:

auchan-alapitvanyAz Auchannál magukénak vallott értékek sorában központi szerepet tölt be a szolidaritás. Vállalatukat családi modell szerint építették fel, melyben kiemelten értékesnek tekinti a kölcsönös segítségnyújtást és a hosszútávra szóló, kölcsönös bizalmat. Az Auchan tehát mindig is természetes hitvallásának tekintette, hogy aktív szerepet vállaljon társadalmi ügyekben. S bár hagyományos értékei mindig is jelen voltak, voltaképpen minden 1991-ben kezdődött el, Le Havre városában, az ottani Auchan hipermarketet vezető áruház igazgató lelkesedésének és bátorságának köszönhetően. Montgaillardban, a város egyik külvárosi negyedében sok volt akkoriban a feszültség, a fiatalok több mint felének pedig nem volt munkája. A montgaillardi bevásárlóközpont rövidesen összetűzések színterévé vált, ahol a napjaikat tétlenségben töltő fiatalok szembe kerültek a helyi rendőrökkel és biztonsági őrökkel. A helyi önkormányzati képviselők, a városi rendőrfelügyelő és a kerület kereskedői ekkor összefogtak, hogy együtt találjanak megoldást a kialakult helyzetre. A megoldás a „Kötőjel” lett : egy egyesület, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy ezen keresztül segítsék a fiatalokat jobban teljesíteni az iskolában és meg találni helyüket a munka világában. Christian Cardon, a montgaillardi Auchan áruház igazgatója teljes lelkesedéssel vetette bele magát a megvalósításba. Az elfoglaltság nélkül tengődő fiataloknak munkát ajánlott és egy 500 négyzetméteres termet biztosított. Néhány évvel később, a montgaillardi kezdeményezés sikerén felbuzdulva született meg az Auchan alapítványa, melyet Francis Cordelette, az Auchan akkori vezérigazgatója hozott létre az ifjúság támogatására. És milyen hatalmas utat jártak be 1996 óta ! Megalapítása óta az Auchan az Ifjúságért Alapítvány több mint 600 projektet támogatott, melyek között kiemelt figyelmet kapnak az oktatást, az egészségmegőrzést és a fiatalok társadalmi beilleszkedését elősegítő projektek. S bár a kezdeményezés bölcsője Franciaország, az Auchan megalapításának ötvenedik évfordulója alkalmából - öt évvel ezelőtt - valamennyi Auchan-ország számára lehetőséget kínáltak saját alapítványuk létrehozására, ezzel is tovább gazdagítva a támogatott projektekben megjelenő sokszínűséget. Húsz év elteltével most húsz, különösen emblematikus projekt reflektorfénybe állításával szeretnék megünnepelni az alapítványi munkában testet öltő, folyamatosan megújuló elkötelezettségüket. Tevékenységük nem kell, hogy látványos legyen : céljuk mindenekelőtt az, hogy a fiatalokra konkrét, pozitív hatással legyenek, áruházaikban dolgozó munkatársaiknak pedig lehetőséget kínáljanak a saját környezetük javát szolgáló cselekvésre. Ezúton szeretnének köszönetet mondani valamennyi, nemes lelkű pártfogó munkatársuknak, akik megmutatják a helyi egyesületekkel együttműködésben létrejövő, valódi közös cselekvés irányába vezető utat. Hiszen ez az Auchan az Ifjúságért Alapítvány igazi célja: hogy valamennyiünkben kedvet ébresszen a szolidaritáshoz.

(Forrás: https://alapitvany.auchan.hu/)

Pályázat megvalósításának helye: Szolnok, Széchenyi városrész (Malom utca vége)

Pályázat megvalósítás ideje: 2017.01.01.-2017.12.31.

Innovatív Szabadidőpark Szolnokon Kiadványa

Lakossági Fórum a Széchenyi Lakótelepen

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint az Auchan az Ifjúságért Alapítvány Jász- Nagykun Szolnok megyei nyertese 2017. augusztus 22.-én 18 órától Szolnokon, a Széchenyi lakótelepen Lakossági Fórumot tartott a Malom utca végén építendő Innovatív Szabadidőpark megvalósulásáról.  A projekt az 4.200 euró összegű pályázati támogatásából valósul meg.

A fórumon elsőként Tasnádi Zoltán Szolnok Megyei Jogú Város képviseletében köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a szabadidőpark egy társadalmi szemléletformáló tevékenységet biztosít a nehéz helyzetben élő 5-25 éves korcsoport és a helyi közösség számára fontos, hogy kerekes székesek is használhatják a vállkereket. Az elfogadás és befogadás kölcsönös az ép és fogyatékos személyek között, a környezettudatosság és a környezet tiszteletben tartásával egyidejűleg megvalósuló innovatív és komplex fejlesztő szabadidőpark létrehozása a társadalom és a környezet szempontjából is hasznos lesz.

A CONTACT MKSZ elnöke, dr. Molnár Beáta elmondta, hogy a projekt az Auchan áruház dolgozóival/ önkénteseivel valósul meg, egyebekben pedig nagyszabású társadalmi összefogás jött létre a projekt kapcsán, megköszönte Szolnok Város vállalkozóinak is a természetbeni adományokat, mellyel segítik a szabadidőpark megvalósulását. Külön köszönetet mondott Szolnok Megyei Jogú Városának. A helyszínen az átadást követően többek között az oktatás is helyt kap: érzékenyítő-, esély és interaktív egészségóra, környezeti nevelésre is sor kerül. A szabadidőparkot nem csak a nehéz helyzetben élő 5-25 éves korcsoport, hanem a helyi közösség szabadidejének hasznos eltöltése okán veheti igénybe. Nem csupán játszótéri eszközöket helyez ki az egyesület, de cél egy őshonos fákkal kialakított botanikus kert létrehozása is.

Blatnyák Gábor, mint a játszótért kivitelező IPS- Gyermekszem Kft. projektmenedzsere részletes leírást adott az eszközökről, amik a telepítésre kerülnek: kisház amőba játékokkal, kétszemélyes hinta, 2 db fémvázas pad, fa hulladékgyűjtő és a speciális vállkerékről is, szalonnasütő és színpad is megépítésre kerül. A kivitelezés időpontja 2017 év augusztus utolsó hetétől egészen 1 hónapon át tart.

Sári Szabolcs az AUCHAN Magyarország Kft. képviseletében ismertette a CONTACT MKSZ és az áruház közötti együttműködést a projekt megvalósítása során. Nem csupán a botanikus kerthez biztosítanak növényeket, de az önkéntesek is tevékenyen részt vesznek a megvalósításban. Többek között a médiával és a kedvezményezett, valamint az áruházközös  Facebook kampányt indít, ahol a lakosság fotókkal dokumentálhatja az játszótér megvalósítását. A beküldött fényképeket az AUCHAN munkatársai zsűrizik és a legjobb alkotások a szolnoki áruházban is kiállításra kerülnek.

A fórum végén lehetőség volt kérések feltevésére, majd Tasnádi Zoltán elmondta, hogy a szabadidőpark hivatalos átadása a 19. Széchenyi Nyárbúcsúztatón lesz (a Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület szervezésében). Távlati cél, hogy az egyesületnek, hogy pályázati forrásból továbbfejlessze a szabadidőparkot.

DSCN0240

DSCN0248

 

Médiamegjelenés:

2017.10.11. Új Néplap- Civil Oldal

4)      https://www.facebook.com/onkentescentrum.jnszm/

5)      https://www.facebook.com/CivilInformaciosCentrumSzolnok/

6)      http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=45337

7)     http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=40339 (Innovatív szabadidőpark az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával)

8)     http://www.aktivradio.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=23&Itemid=36 (Térségi hírek 2016.10.05.)

9)     http://szolnokinaplo.hu/2016/10/05/kozossegepitesre-forditja-a-millios-adomanyt-a-szolnoki-szervezet/

10)     http://info.szolnok.hu/hirek-m21/innovativ-szabadidopark-epul-a-szechenyi-lakotelepen-n7642

11)  Szolnok Panel- A Széchenyi Városrész lapja, 20. évfolyam 6. szám- 2017. szeptember 3. oldal

2017.08.24. Új Néplap- Játszótér

2017.08.24. Új Néplap- Játszótér 2

FotópályázatÚj Néplap- 2016.10.06.

Tanodás plakát

Szolnok Panel- A Széchenyi Városrész lapja, 20. évfolyam 6. szám- 2017. szeptember 3. oldal
Szolnok-Panel 2017. szeptember-3

2017.09.30. Innovatív Szabadidőpark Szolnokon átadása